Преди 12 години френски парашутисти се приземиха на грешното място в една нива в Коиловци

Новините

20-10-2024, 10:34

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Oт фейсбук профила на Румен Петков, лидер на АБВ

Преди 12 години френски парашутисти се приземиха на грешното място в една нива в Коиловци. Груба грешка! Силно обезпокоени от неканените гости и от риска десантът да сегне посевите им с люцерна, братята Слави и Васко Цоневи, заедно с приятеля им полицай Румен Цветанов бързо сформирали комитет по посрещането, който пратил високите гости право в болницата.

Случката е комична, но тя и тогава, а с по-голяма сила и днес, поставя въпроса за държавата, за сигурността и за работата на институциите. И, може би, точно затова изтече в новинарските емисии по терлици.

Случаят накратко: Френската страна изпраща запитване до българската страна за разрешение за учение на въпросните военни, което учение (симулация на схватки, ранени, обгрижени, извозени и т.н.) щяло да послужи по-натам в задгранична мисия. Българската страна с готовност приела партньорските сили, но за тяхна беда им задала грешни координати за десанта. Така френските партньори се озовават коиловските ниви и военното им учение стига основно до боя, който, както сочи историята, не бил симулативен. По смисъла на българското законодателство, тогава прокуратурата бързо повдига обвинение на парашутистите, които били заплашени от затвор, след като излязат от болницата, тъй като, освен всичко останало, у тях били намерени специализирани устройства и забранени в България лекарствени субстанции. Не по-бавно, след натиск от различни страни и дипломатически совалки, пак по терлици, френските военни били пуснати. Вероятно защото истинските престъпници обитавали през 2012 година кабинетите на МВР, премиерския и този на министъра на отбраната.