България заприличва все повече на страна от “Западните Балкани”, като Босна, Косово, Сърбия или Македония, и все по-малко на член на ЕС

Новините

14-07-2024, 13:24

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

От Фейсбук профила на Никола Янков

Кипър подписа споразумение за безвизово пътуване със САЩ. През май румънският премиер обяви, че се очаква и Румъния да подпише такова споразумение до октомври тази година.

В целия ЕС само България остава твърдо с визов режим за САЩ и то без изгледи в обозримо бъдеще това да се промени. Темата не е била приоритет на нито едно от правителствата през последните 3 години. Както и членството в еврозоната и Шенген, безвизовото пътуване до САЩ е въпрос от стратегически характер и касае най-вече геополитическата ориентация на страната.

България заприличва все повече на страна от “Западните Балкани”, като Босна, Косово, Сърбия или Македония, и все по-малко на член на ЕС. Декларираните като национални приоритети процеси за присъединяване към еврозоната, Шенген, ОИСР и безвизовата зона на САЩ, са все повече кухи фрази и все по-малко реални действия на политическо ниво и на ниво изпълнителна власт. Липсата на пълноценна интеграция в НАТО и отказът да базираме сериозна съюзническа инфраструктира и войски на нашата територия - особено на фона на милиардните проекти на НАТО в Румъния - само допълват тъжната картина. Всичко това определя България като държава с много висок политически риск, “получлен” на ЕС, който е практически с единия крак навън. Една бъдеща Сърбия или Белорус. Непосредственият резултат от това е (и ще продължава да бъде) пълното отсъствие на чужди инвестиции от страната ни. И съответно много слаб икономически растеж в средносрочен план. Което пък ще направи невъзможен устойчивият растеж на доходите.

Интеграцията на България в свободния демократичен западен свят е въпрос не само на ценностен и цивилизационен избор, но преди всичко на национална сигурност и на икономически просперитет за страната ни. За съжаление това не се разбира от голяма част от хората, а това плаши много от “евроатлантическите” политици, които и без това не се отличават с особена смелост, независимост и визионерство. И резултатите са налице - България постепенно се откъсва от ЕС, икономически, политически, културно.

Време е за промяна. За истинска, не фалшива.