Делегитимирана беше самонадеяната претенция на ПП-ДБ да бъдат носители на политическа промяна

Новините

09-06-2024, 21:36

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

От Фейсбук профила на Борислав Цеков

Най-важното, което може да се каже за изборните резултати, на базата на екзитпола, е, че избирателите зададоха не само нова парламентарна конфигурация, но и смениха политическите роли на основните партии.

Имаме нов носител на доверието да се управлява.

Имаме нова формация, която е поставена в позиция да търси само кооптиране към властта, но без определяща роля.  

Имаме и нов легитимен претендент за определящо участие във властта.

Убедителната победа на ГЕРБ ги легитимира като новия носител на доверието на гражданите да бъдат определящ фактор за формулата и приоритетите на едно силно проевропейско управление.

Делегитимирана беше самонадеяната претенция на ПП-ДБ да бъдат носители на политическа промяна. Развенчано беше за пореден път и арогантното им, но  разминаващо се с реалността самомнение, че едва ли не са монополисти на демокрацията, евроатлантизма и гражданското общество. След вота на 9 юни те вече са нищо повече от банално партийно олицетворение на едно лошо и корумпирано политическо и управленско статукво, установено в резултат на уличните протести през 2020 г.  Статукво, което претърпя втория по мащаб управленски провал след този на БСП и Жан Виденов през 1990-те.

Нова политическа роля гласуваха избирателите и на ДПС – вече не като балансьор, а като политически субект, който легитимно може да претендира за пълноценно и официално участие в една нова правителствена формула.

Огромното мнозинство от активните избиратели категорично отхвърлят антибългарски експерименти с руски акцент, като ревизия на членството в НАТО и ЕС, кремълска пропаганда от типа “САЩ води война срещу Русия на територията на Украйна”, спиране на помощта за жертвите на руската агресия и подобни. Показателно е, че “Величие“ изяде проценти от “Възраждане”, но и двете сумарно се побират в това, което от години наричам “непробиваем лимит на русофилския и патриотарски вот” – около 15 процента. Тази обществена среда, която живее и ползва правата, свободите и благата на Свободния свят, но пред компютърните клавиатури лелее за бай Тошо и евразийските тирании в Москва, Пекин, Техеран и Пхенян, е малцинство сред българския народ, от което не зависи нищо, и е обречена да остане такова.

България няма нужда от повече експерименти и кратки Народни събрания. Сложната геополитическа обстановка и реалните интереси на нацията повеляват само едно – правителство на възможно по-широка парламентарна и обществена основа, с воля за пълен управленски мандат и с непоколебима евроатлантическа политика, която отстоява категорично завоюваното от България място в Свободния свят чрез членството в двата най-могъщи икономически и военно-политически съюзи на планетата – Европейския съюз и НАТО. Гражданите за пореден път поискаха това, като отхвърлиха с подобаващо мнозинство измамните евразийски оферти.