Проверяват се лица от активния криминален контингент в Плевен и региона

Новините

24-10-2024, 17:01

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

До момента са получени общо 16 сигнала за нарушения на изборния процес, от които 14 сигнала касаят „ купуване на гласове“

В превантивната акция в област Плевен, започнала в 7:00 часа сутринта, участват служители на „Охранителна“, „Криминална“ „Икономическа“ и „Пътна“ полиция в областната дирекция,  служители на всички районни управления в състава ѝ, както и екипи на жандармерия. Извършват се проверки на моторни превозни средства, частни адреси, търговски обекти, заложни къщи, офиси на дружества, предоставящи бързи кредити, питейни заведения, инспектират се пунктове за изкупуване на черни и цветни метали и за продажба на дърва за огрев.

Във фокуса на активните полицейски действия са рискови места, идентифицирани след оперативен анализ, за които е постъпвала информация, че съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. Там е осигурено засилено полицейско присъствие. Проверяват се лица от активния криминален контингент. Контролът обхваща незаконното притежание и разпространение на наркотични вещества, акцизни стоки и артикули на защитени търговски марки; спазване на изискванията за придобиване и съхранение на огнестрелно оръжие; търговия с черни и цветни метали; лихварска дейност. Засилени проверки се извършват и по линия на пътната безопасност.

До момента са получени общо 16 сигнала за нарушения на изборния процес, от които 14 сигнала касаят „ купуване на гласове“. Образувани са 5 досъдебно производства. От тях четири са за изборни престъпления, със задържани двама, и едно досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал.1, т.12 от НК – нанесена телесна повреда.

Съставени са 50 протоколи за предупреждение на лица по чл. 65 от ЗМВР да не извършват действия, с които да нарушават политическите права на гражданите и изборното законодателство на Република България.      

В хода на специализираната полицейска операция  са проверени 47 адреса. Иззета е една тетрадка с имена и един агитационен  материал /бюлетина/ от частен дом в село Гиген. 

В хода на СПО са открити и иззети два незаконно притежавани газови пистолета – един от частен дом в село Гиген и един газов пистолет от частен дом в село Гривица.

В търговски обект в община Левски са намерени 66 бланки образци на бюлетини за гласуване. Същите са иззети с протокол за доброволно изземване.

Проверени са 316 лица. Извършени са проверки на 94 лица от криминалния контингент. 

Проверени са 275  МПС, като са съставени 13 акта и 52  фиша по ЗДвП.

Съставени са три акта по Закона за горите.

Извършени са проверки на 83 търговски обекта - хранителни магазини и смесени магазини на територията на населените места.

Проверени 9 заложни къщи и 5 дружества, предоставящи бързи кредити.

В хода на специализираната акция с протокол за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР са предупредени 18 лица, за които има данни, че ще извършат нарушение на обществения ред или престъпление против политическите права на гражданите във връзка с предстоящите избори.

Установен и задържан е водач на автомобил, за управление на МПС след употреба на алкохол.

Образувани са три бързи производства - за управление на МПС след употреба на алкохол; и две за  съхранение на незаконно придобита дървесина, без марка и документ за произход.

Регистрирана е преписка за управление на нерегистрирано МПС в землището на град Червен бряг – престъпление по чл. 345, ал.2 от Наказателния кодекс.

От търговски обект в частен дом в град Червен бряг е иззет един килограм тютюн, с незаплатен акциз.

В село Изгрев, община Левски, в частен имот е установено, че се съхраняват около 5 куб. м дървесина, без марка и документи за произход.

В град Гулянци е открит незаконен пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Установени са 100 кг. желязо.

Фактическата обстановка е докладвана на дежурен прокурор. Полицейските действия продължават под ръководството и контрола на РП – Плевен.