Балотаж в Коиловци, води кандидатът на коалиция "Левицата!"

Мисия

21-10-2024, 09:48

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изборният ден е приключил без инциденти

На балотаж ще бъде избран кметът на плевенското село Коиловци. Това става ясно от Решение №290 - МИ Плевен на Общинска избирателна комисия (ОИК) - Плевен, от 20.10.2024 г. след проведения в неделя частичен вот за кмет на населеното място. Решението на ОИК – Плевен, с председател Ярослав Димитров, гласи следното:

Допуска до участие във втори тур:

Валя Габрова, издигната от Коалиция ,,Левицата” за кмет на кметство Коиловци, получила 164 действителни гласове,

и Миглена Василева, издигната от ПП ,,ГЕРБ” за кмет на кметство Коиловци, получила 150 действителни гласове.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Плевенски Административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

В неделния изборен ден в Коиловци правото си на глас упражниха 404 души от 702-ма по избирателен списък. Денят на вота в населеното място премина спокойно. Гласуването се извършваше в две секции - стационарна и подвижна. Кандидатите за кметското място бяха четирима.

Частичните избори за кмет на кметство Коиловци, община Плевен, на 20.10.2024 г. бяха насрочени с Указ № 163 на Президента на Република България Румен Радев. До вота се стигна след като с Решение № 267-МИ/13.06.2024 г. Общинска избирателна комисия – Плевен, прекрати предсрочно пълномощията на кмета на населеното място Мирослав Илиев на основание чл. 42, ал. 1, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съгласно чл. 42, ал. 6 от същия нормативен акт „… Когато пълномощията на кмет са прекратени предсрочно, Общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет“. Със свое решение от 27 юни 2024 г. местният парламент избра за временно изпълняващ длъжността кмет на Коиловци Даниела Петкова до провеждането на редовния местен вот и полагане на клетва от новоизбрания кмет.