"Пътна полиция'' започва акция за предпазни колани, каски и детски столчета

Новините

06-10-2024, 15:30

Снимка:

МВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Напоследък все повече хора шофират и пишат на смартфоните си, каза комисар Мария Ботева

"От понеделник до неделя екипите на "Пътна полиция" ще следят дали водачите и пътниците в автомобилите са с поставени обезопасителни колани, в това число дали децата се превозват правилно от техните родители. Ще се следи и за използване на защитни каски по отношение на всички онези пътни превозни средства и моторни преовзни средства, които изискват да се използват такива защитни каски", каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ комисар Мария Ботева, заместник-началник на "Пътна полиция".

По думите ѝ тази акция е включена, тъй като България е пълноправен член на Европейската мрежа на пътната полиция ROADPOL.

Комисар Ботева подчерта, че от ROADPOL поставят акцент върху разсейването на водачите.

"Напоследък нашите наблюдения са, че все повече хора, не само жени, но и мъже, шофират и пишат на смартфоните си, което е адски рисково, особено на автомагистрала", подчерта комисар Мария Ботева.

Мария Ботева посочи още, че електрическите тротинетките не трябва да развиват повече от 20-25 км/ч. и не трябва да се движат по пътища, в които максималната рарзешена скорост е 50 км.

"Законодателят е предвидил и една допълнителна защита, която към настоящия момент все още не е направена и не е включена в закона по отношение на велосипедите, например, макар че и с тях се развиват много високи скорости. Но обърнете внимание за индивидуалните електрически превозни средства това нещо го има като задължение - да се използва защитна каска за лица до 18 години. И не е случайно. А от друга страна, обръщам внимание, че няма значение на каква възраст си, когато не познаваш закона, когато не познаваш собствените умения, подценяваш или надценяваш ги по отношение на превозното средство и това води до ситуации, които невинаги са с добър изход", каза още комисар Мария Ботева.