Безводието в Плевенско изкара жителите на Бреница на протест

Животът

06-10-2024, 15:10

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Заканиха се с протести пред ВиК - Плевен и областната управа, ако не се намери решение скоро

Недоволство в плевенското село Бреница. Местните жители излязоха на протест и блокираха възлов път в региона заради хроничен проблем с безводието, предаде bTV.

Близо 200 жители на селото под звуците на тъпан блокираха пътя. Те определиха ситуацията с безводието като геноцид. Хората казаха, че перат на селските чешми, няма вода за пиене за възрастните хора, а сметките са си все същите.

"От близо месец нямаме вода, хората влачат тубите, ходят на селската чешма да се перат, няма питейна вода за възрастните хора... Първо казват, че имало авария, след два дена, че помпата изгоряла, след три дена, че кладенците свършили... А от два дена, когато разбраха, че ще има протест, вода има много. Как се напълниха кладенците? Ние искаме отговори, но ВиК - Плевен ги няма", коментира Наталия Дановска.

"Едни и същи са отговорите на ВиК - Плевен. Отговрорът е: "Ще ви включим в имнвестиционната програма за подмяна на водопроводи, ама за следващата година." И когато питам: "Кога ще имаме вода?", отговарят: "Спокойно, ще имате вода" и аз трябва да кажа на жителите, че ще имаме вода. Липсва на всякаква информация от ВиК - Плевен относно спиране на вода, аварии и режим. Настояваме да ни обърнат внимание. Ако не ни обърнат внимание, протестът ще продължи в Плевен - пред ВиК - Плевен и пред областната управа", заяви кметът на Бреница Лъчезар Желев.