Пилотите от катастрофиралия самолет са от авиобазата в Долна Митрополия

Крими

13-09-2024, 15:57

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

И двамата летци са загинали

Екип от военни прокурори и следователи, съвместно със служба „Военна полиция“, започна разследване за установяване причините и обстоятелствата за възникнал инцидент с учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“ в обедните часове на днешния ден. За образуваното досъдебно производство е информиран и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Загиналите са от 12-та авиационна база - Долна Митрополия, потвърди министърът на отбраната Атанас Запрянов. И двамата са опитни летци. Единият е майор Петко Димитров, роден през 1973 година, а другият - старши лейтенант Венцислав Дункин, роден през 1996 г.

Излетели са в 12:17 ч., а авиоинцидентът е станал в 12:30 ч.

Катастрофиралият самолет L – 39 ZA се е подготвял за авиошоу в събота. Министърът на отбраната Атанас Запрянов незабавно отмени демонстрацията.

"Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели, както и на всички длъжностни лица, съпричастни към планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника. Ще бъде иззета цялата документация, относима към случая. Предстои назначаването и на множество експертизи.", информираха от министерството на отбраната.