Нова драма в щангите! Насар иска оставка на Коджабашев, събират подписи за отстраняването му

Спорт

13-09-2024, 00:28

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Настоящият президент на федерацията ще я фалира за втори път

Нова драма в Българската федерация по вдигане на тежести! Олимпийският шампион Карлос Насар обяви открита война на президента Антон Коджабашев и старши треньора Иван Иванов. Насар дори не отиде на срещата с президента Румен Радев, тъй като на нея присъства Иванов. 

В интервю след като българските олимпийци бяха наградени от премиера Димитър Главчев той обяви, че няма как да тренира с националния отбор. 

"Няма как да се изчистят тези отношения. Аз съм човек, който веднъж загуби ли доверието към някого, много трудно си го връща обратно. Просто когато няма доверие в един такъв тим, той не може да се нарече отбор. За да ми върви правилно подготовката, най-вероятно ще продължа отделно. За съжаление, не съм готов да направя компромис. Искам да се готвя самостоятелно, тъй като по мое усещане има недоброжелатели покрай мен. Смятам, че резултатите ми няма да са така добри, така че според мен най-добрият вариант е да тренирам самостоятелно", обясни златният медалист от Париж 2024 след събитието в МС. Каквито и стъпки за сдобряване да има от другата страна, началните действия ми бяха ясни. Случиха се много неща и просто ми е трудно да продължа напред. Дори бих казал, че ми е невъзможно отново да бъда част от този отбор. Със състезателите винаги сме били отбор, в добри отношения сме, но не и с ръководството. Причината е, че неведнъж те показаха, че не могат да се справят с управлението на федерацията", каза Насар.

Той и другият ни олимпийски медалист Божидар Андреев не са получавали заплати от федерацията от декември 2023 г.

"За съжаление няма да се оправи проблемът със заплащането, най-вероятно ще има проблеми и в бъдеще. Просто трябва да се смени ръководството. Ние сме федерация пълна с проблеми. Вероятно сме най-проблемната федерация. С годините е имало много конфликти и ако се вгледате в детайли, виждате, че президентите на федерациите се сменят, но в конфликта остава един, който не мърда и това е Иван Иванов", допълни олимпийският шампион.

"Федерацията е пас и може би и занапред ще бъде пас. Казвам на Коджабашев, че той не може да се справи с тази си задача и най-доблестно за него е да напусне федерацията по вдигане на тежести!, категоричен е олимпийският шампион от Париж 2024.

Така Антон Коджабашев е на път за втори път да фалира Българската федерация по вдигане на тежести, след като през 2009 г. лицензът й бе отнет заради неправомерно платена глоба заради наказание, вследствие на положителни доринг проби на целия ни национален отбор. 

Междувременно стана ясно, че двукратният световен шампион и двукратен бронзов медалист от олимпийски игри Стефан Ботев е един от членовете на Управителния съвет, който иска да се свика извънредно Общо събрание на федерация по вдигане на тежести, което да свали от власт Антон Коджабашев.

Кризата в спорта е безпрецедентна - дългове от близо 700 000 лева и нито лев погасени от настоящия президент на БФВТ. Няма пари за лагери и заплати, а в края на година предстои световно първенство в Бахрейн. 

По информация на btv друг скандален момент в целия казус е, че в договорите на щангистите пише, че 30% от спонсорските им контракти, трябва да влизат в касата на централата. Доказателство за това обаче няма.

"Чувал съм го това нещо от членове на федерацията, неофициално. Ако има такъв документ, ако въобще се предлага такъв документ на състезателите, би трябвало това нещо да се обсъди в Управителния съвет, да се вземе решения и вече след това да се предлага за подписване", коментира Ботев пред bTV.

"Такова нещо не е влизало в Управителния съвет, но съм чувал, че е имало. Никога не е ставало дума за договори със състезателите. Не съм виждал подобен договор. Да, Антон Коджабашев стана президент, избрахме го, след като преди това обеща да намери финансиране за федерацията, да се оправят задълженията, да направи контакт с Министерството на младежта и спорта и да тръгнат заплатите към момчетата.

Затова той стана президент. Това беше обещанието от него към всички в залата. Обаче все повече се забатачваме, все повече влизаме в задължение, все повече лихви се трупат и става нещо страшно...", добави Ботев, който два пъти стъпва на покрива на Европа, а срещу името му стоят 7 световни рекорда.

Според бившия национал Коджабашев не е бил наясно с реалното състояние на централата. "Точно до стотинка не е знаел, но се говореше между 500 и 600 000 лева. Аз не виждам по никакъв начин да се е работило от негова страна, за да ги намери тези средства. На всеки един Управителен съвет, относно финансовата точка, която разглеждаме в дневния ред, едно и също се чува: "Няма финансиране. Никой не иска да финансира. Няма желаещи. Търся и дотам. Няма движение", разказва бившият хегемон в тежка категория.

"Аз зададох въпроса към него на последния Управителен съвет наскоро. Какво стана с обещанието?. Защото това сa важни неща. Той каза, че такова нещо не е обещавал. Никой не е поел ангажимента да оправи финансирането на федерацията, така че оправяйте се... Федерацията работи по инерция. Изобщо не работи. Запорирана сметка. Чакаме чудо да стане да дойдат отнякъде пари. Доникъде не сме", песимист е Ботев.