Треньорите на паралимпийците също с доживотни премии

Спорт

12-09-2024, 19:08

Снимка:

Министерство на младежта и спорта

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Приеха промени в Закона за физическото възпитание и спорта.

Треньорите на паралимпийските медалисти също ще могат да получават пожизнена премии, реши парламентът с пълно единодушие.

Депутатите приеха на първо и второ четене в едно заседание промени в Закона за физическото възпитание и спорта.

Целта на измененията е избягване на дискриминацията на треньорите на паралимпийските медалисти, които до момента не бяха включени в обхвата на възможните субекти за получаване на пожизнена месечна пенсия.

В Закона за физическото възпитание и спорта нормативно беше определено правото на пожизнена месечна премия за медалисти от олимпийски и паралимпийски игри, както и за треньорите на олимпийски медалисти, но не и за треньорите, подготвили медалисти от параолимпийски игри.

В свое становище Министерство на младежта и спорта заяви подкрепа за законовите промени. Напомняме, че преди дни ММС предложи изравняване и премиите за Световни и Европейски първенства за спортисти с и без увреждания.

„Приехме важен закон. Важен за нашите олимпийски състезатели и треньори“, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившият министър на младежта и спорта и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев коментира, че промените в Закона за физическото възпитание и спорта са приети от ресорната комисия консенсусно, защото са справедливи и ще коригират допуснат пропуск.

Към настоящия момент само двама треньори на паралимпийски медалисти изпълняват условията за придобиване на правото на пожизнена премия, което ще представлява разход за бюджета на Министерството на младежта и спорта приблизително 7 800 лева до края на 2024 г. и не повече от 23 500 лева за Бюджет 2025 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по младежта и спорта.

Законовите предложения бяха внесени от „Възраждане“.