Изложба представя 120-годишната история на Скобелевия парк

Животът

12-09-2024, 12:30

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тя може да бъде разгледана до 15 ноември 2024 г.

Изложба по повод 120 години от първата копка на Скобелев парк-музей е подредена в Панорама "Плевенска епопея 1877 г.". Експозицията бе открита официално днес в присъствието на редица гости, сред които кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, заместник-кметовете Маргарита Бахнева и Елина Димитрова. На 18 табла с оригинални снимки и документи от фонда на музея се проследява неговото изграждане и мемориализация.

Скобелевият парк е част от структурата на Военноисторическите музеи в България, създадени в началото на ХХ в. по инициатива на Комитета „Цар Освободител Александър II" с председател Стоян Заимов. Първата копка на парка е направена на 12 април 1904 г., като изграждането и залесяването му включва два строителни периода. Построява се братска могила костница, съхраняваща костите на загиналите Скобелеви воини, възстановяват се редутите Исса-ага и Кованлък, оформя се външна оръдейна експозиция от оригинални артилерийски образци, подарени от Руското военно министерство. На 3 септември 1907 г. Скобелевият парк-музей е тържествено открит и осветен в присъствието на княз Фердинанд и официални гости от България и Русия.  

От 1908 до 1932 г. в къща в парка живее и работи създателят и пръв директор на Военноисторическите музеи в България – Стоян Заимов.  След смъртта му къщата е превърната в музей. Представен е църковният ритуал панихида, който се отслужва в деня на Третия щурм за Плевен – 11 септември, в памет на загиналите руски воини. От 40-те години на ХХ в. ритуалът се организира от Плевенския гарнизон. След повече от 50 години прекъсване, той е възстановен през 2001 г. от Военноисторическите музеи и става част от обществения и духовен живот на Плевен.

През годините Скобелевият парк се посещава от различни гости от страната и чужбина. Последната мемориализация на парка е свързана със 100- годишнината от Освобождението на Плевен през 1977 г. Променен е изцяло интериорът на костницата, в западната част на парка е издигната Панорама „Плевенска епопея 1877 г." – най-впечатляващият паметник на бойното поле при Плевен.

Изложбата показва оригинални документи от създаването на парка, лични вещи на воини – кутийка с детски къдрици, нагръдни икони, кръстчета, намерени на бойното поле и др. Акцент е Евангелие със сребърен обков и бронзова статуя на Самодива.

Изложбата „История на Скобелев парк-музей" може да бъде разгледана до 15 ноември 2024 г.