Париж 2024! Къде да се надяваме на медали?

Спорт

27-07-2024, 20:16

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Въпреки липсата на държава през последните три години, спортистите ни имат своите шансове

Светът вече диша с ритъма на Олимпийските игри в Париж. Снощи беше официалното откриване и част от състезанията вече започнаха.

Преди три години на Игрите в Токио България записа най-доброто си класиране от Сидни 2000, като спечели 6 медала, три от които златни. Титлите на Стойка Кръстева (бокс), Ивет Горанова (карате) и ансамбъла ни по художествена гимнастика бяха първите от 2008 г. насам, припомня novsport.com.

Макар за широката общественост представянето ни в Токио да беше изненада, за специалистите то бе очаквано. Защото беше резултат на целенасочена държавна политика.

В началото на 2016 г. тогавашният министър на младежта и спорта Красен Кралев обяви стартирането на специална програма, насочена към женския бокс, женската борба и женското кану.

„Това са спортове, в които се развиваме много добре и в следващите 5 години те ще получат допълнително финансиране, защото имат голям потенциал и възможност за призови класирания“, каза тогава Кралев.

И всеки спорт получи по програмата допълнителни към бюджета си 200 000 лв. годишно за реализирането й. 

През 2016 г. последваха множеството критики на идеята, които през 2021 (точно 5 години по-късно, както беше предвидил Кралев) се превърнаха във възхвала на момичетата именно от тези спортове (с изключение на кануто, където световната и европейска шампионка Станилия Стаменова не успя да се реализира).

Последваха обаче три години на безвремие в спорта. Честата смяна на министри и спорните качества на повечето от тях доведоха до хаос и несигурност. Държавна политика на практика липсваше.

ВРЪЩАНЕ НА НОРМАЛНОСТТА

За щастие, през последните четири месеца нормалността в спорта се завърна. Служебният спортен министър Георги Глушков обеща връщане на спокойствието и спази обещанието си.

Решителна негова намеса спаси участието на щангистите ни в Париж. А именно с тях и Карлос Насар са свързани най-големите ни надежди за титла. Раздираното от непрестанни скандали вдигане на тежести, продължават да създават шампиони и да ни карат да тръпнем в очакване. Божидар Андреев и Иван Димов също са способни да ни зарадват.

ШАНСОВЕТЕ

И макар да не усещаше подкрепата на държавата, българският спорт все пак запази потенциал за добро класиране и медали.

Традиционно очакваме отличия от ансамбъла ни по художествена гимнастика и индивидуалистките Стилияна Николова и Боряна Калейн.

Те константно са сред призьорите от големите състезания през олимпийския цикъл и всяка е способна да ни зарадва.

Погледите са насочени и към натурализираната таекуондистка Кимия Ализаде, която е бронзова медалистка от Рио де Жанейро и четвърта от Токио.

В спортната стрелба ни представят олимпийската вицешампионка от Токио Антоанета Костадинова и бронзовият медалист от световно Кирил Киров, които имат потенциални шансове да се качат на стълбичката. А и България има сериозни традиции в този спорт.

Олимпийския турнир в бокс ще се администрира от МОК заради множество скандали в Международната федерация, най-вече свързани със съдийството. Там всеки един измежду Станимира Петрова, Светлана Каменова, Хавиер Диаз, Рами Киуан и Радослав Росенов има своите шансове.

Борбата е най-успешният спорт на България на Олимпийски игри. В Токио дамите ни зарадваха с две бронзови отличия. Сега разчитаме на Семен Новиков, Биляна Дудова, Юлиана Янева, Айк Мнацаканян, Магомед Рамазанов и Кирил Милов.

На пробив може да се надяваме във фехтовка, където спечелването на квота е по-трудно отколкото участието на Игрите. Йоана Илиева е изключителен боец и вече присъства трайно в елита на сабя. Тя има бронз от Световно при жените и сега мечтае да надгради в Париж.

Медали в плуването трудно може да се вземат. Но всеки финал на Петър Мицин, Йосиф Миладинов, Габриела Георгиева и европейския шампион Любомир Епитропов ще се счита за успех.

Атлетическият ни отбор е сплав от младост и опит. Реализмът показва, че някакви шансове за медал има само Пламена Миткова, която е трета в световната ранглиста на скок дължина. Париж вероятно ще е последна Олимпиада за сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева (скок на височина), Тихомир Иванов (скок на височита) и Габриела Петрова (троен скок). Бъдещето е пред  Божидар Саръбоюков (скок на дължина).

На изненада може да се надяваме от спортната гимнастика, където наскоро Валентина Георгиева спечели бронз от Световна купа на прескок. Другият ни представител е Кевин Пенев.

Бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви са лидер в Европа, но в този спорт доминира Азия. Калояна Налбантова е обещаваща млада състезателка.

Ивайло Иванов и Марк Христов са изключително опитни състезатели. Иванов все не успява да се реализира на Олимпийски игри и се надяваме сега късметът да му се усмихне.

В тениса (Виктория Томова), гребането (Десислава Ангелова и Кристиан Василев), кану-каяка (Йоана Георгиева) и модерния петобой (Тодор Михалев) можем да се надяваме състезателите да достигнат потенциала си, но той едва ли ще им стигне за медали

Така очакваме началото на Олимпийските игри в Париж с умерен оптимизъм, че състезателите ни ще успеят да реализират потенциала си и да донесат поне малко радост на изстрадалия от политически кризи и природни бедствия български народ…

Къде да гледаме? 

Олимпийските игри в Париж ще се излъчват по БНТ 1 и БНТ 3 с над 250 часа на живо, "Евроспорт България" и в платформата "Max". Водещи на студиата по БНТ ще бъдат Илиян Енев в партньорство с шампионката ни по художествена гимнастика от Токио 2020 Симона Дянкова, както и от Радостин Любомиров с Лаура Траатс, също златен медалист от Токио.