Високо европейско ниво демонстрира клиниката по нервни болести на "Сърце и Мозък" на конгреса на Европейската академия по неврология в Хелзинки

Животът

23-07-2024, 13:35

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Като един от пионерите в областта на терапевтичната неврофизиология в страната, проф. Божинов и неговият екип демонстрираха резултатите от прилагане на метода в клиничната им практика

Екипът на клиниката по нервни болести на "Сърце и Мозък", ръководен от проф. д-р Пламен Божинов, дмн  представи изключително големия успех на неинвазивната мозъчна стимулация при пациенти, преживели мозъчни инсулти, по времена 10-тия юбилеен конгрес на Европейската академия по неврология (ЕАН). Събитието се проведе в столицата на Финландия от 29  юни до 2 юли 2024 г. Като един от пионерите в областта на терапевтичната неврофизиология в страната, проф. Божинов и неговият екип демонстрираха резултатите от прилагане на метода в клиничната им практика.

„Изключително съм горд от постигнатите резултати в Плевен. Репетитивната транскраниална магнитна стимулация (рТМС)е незаменима при ранната рехабилитация на пациенти, преживели мозъчни инсулти, при лечение на различните болкови синдроми, Паркинсоновата болест, Болестта на Алцхаймер, нарушенията на нервно-психичното развитие при заболяванията от аутистичния спектър и др., категоричен е проф. Божинов. Неслучайно и основната тема на конгреса бе неинвазивната мозъчна стимулация при различни неврологични заболявания. Модерната неврологична наука се насочва все повече към използване на различни устройства за токова стимулация. Това не противоречи на лекарствената терапия, а в повечето случаи я допълва. При рТМС насочваме повтаряеми магнитни импулси през определени интервали от време към специфични области на мозъка. Тези импулси достигат до мозъчните клетки, стимулират ги и подобряват комуникацията между различните части на мозъка. Опитът нив прилагането на този терапевтичен метод включва наблюдение на над 1500 пациенти с широк кръг неврологични и психиатрични заболявания, като сред тях пациентите, преживели мозъчни инсулти, са около 200,“ допълва още проф. Божинов.

По време на конгреса д-р Стоян Божинов, специализант по неврология, представи резултати от ЕЕГ проследяване на ефекта от рТМС при ранна рахабилитация на пациенти, преживели мозъчни инсулти, а Поля Ламбева, магистър по медицинска рехабилитация и ерготерапия, представи опита на клиниката по нервни болести, свързан с ефекта на неинвазивната мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсонова болест.

Вниманието на присъстващите бе насочено и към  ЕЕГ (електроенцефалографско) мониториране на пациенти с нарушение на съзнанието в условията на интензивно или реанимационно отделение. В тази област има голям напредък, като са индентифицирани строго определени ЕЕГ маркери, касаещи добрата или лошата клинична прогноза.

„В ,Сърце и Мозък‘ ЕЕГ мониторирането на пациенти с нарушения на съзнанието се използва рутинно в клиничната практика от около 3 години. Съвместно с д-р Владислав Генов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение, имаме голям клиничен опит, включващ  проследяване на болни в коматозно състояние с различен произход.

Интерес представляват и докладите за лечение на неврологични заболявания по време на бременност, приложението на различни видове медикаменти при бременни жени с епилепсия, както и преодоляването на възможните усложнения при екслампсия (гърчове). Съвместно с екипа на доц. Йордан Попов, ръководител на клиниката по акушерство и гинекология в ,Сърце и Мозък‘, имаме уникален за нашата страна практически опит при проследяването и лечението на бременни с всички неврологични заболявания“, обобщи проф. Божинов.

„Европейската академия по неврология дава възможност на водещите специалисти на континента да „сверят часовниците си“ с всички най-нови постижения на неврологичната наука и практика. Така можем да бъдем  максимално полезни, както за нашите пациенти, така и за нашите колеги при разрешаване на комплексни и сложни за диагностика и лечение клинични случаи, гранични между различните медицински специалности“, каза в заключение проф. Божинов.