Плевенчанката Десислава Ангелова с олимпийски дебют в Париж - мечтае да покори най-големите върхове в гребането

Спорт

22-07-2024, 13:30

Снимка:

Българска федерация по гребане

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Кариерата на 26-годишната спортистка започва в гребен клуб "Буря" - Плевен през 2010 година

Плевенчанката Десислава Ангелова е един от двамата представители на България по академично гребане в дисциплината едноместен скиф на Олимпиадата в Париж, която започва след броени дни.

Деси се занимава от малка със спорт - първо тренирала триатлон, след това се насочила към гребането. Инициатор за това бил нейният баща, чийто най-добър приятел е бивш гребец.

Кариерата на Ангелова започва в клуб "Буря" в родния ѝ Плевен през 2010 година, след това продължава развитието си в гребен клуб „Черпоков“ - Пловдив, а през 2016-а става част от клуба на легендарната Румяна Нейкова - "Академик - София", където се подготвя под ръководството на нейния съпруг - Свилен Нейков.

26-годишната Деси е многократна републиканска шампионка и международна медалистка. През 2013 г. става Балканска шампионка при девойките в Белград, Сърбия. Участва на младежка олимпиада в Нанджин, Китай през 2014 г., като заема 5-о място в дисциплината скиф. През 2015 г. завоюва сребърен медал от европейското първенство за юноши и девойки в Рачице, Чехия. Същата година става бронзова медалистка на световното първенство за юноши и девойки в Рио де Жанейро, Бразилия, и печели златен медал на Балканското първенство в Яш, Румъния. През 2016 г. става състезател на Гребен Клуб Академик-София. През 2017 г. печели сребърен медал в Крушвица, Полша на европейското първенство за младежи до 23 години. 2018 г. е най-успешна в кариерата. На световното първенство в Познан, Полша тя извоюва бронзов медал, а на европейското първенство в Брест, Беларус печели златен медал.

През есента на миналата година Десислава Ангелова успя да сбъдне една от големите си цели - класира се за финала на Световното първенство за жени в Белград и спечели квота за Игрите в Париж. В сръбската столица завърши на пето място в битката за медалите, показвайки, че вече е част от световния елит в гребането.

Десислава Ангелова не крие, че мечтае да покори най-големите върхове в любимия си спорт и на Игрите в Париж ще даде всичко от себе си, за да постигне най-доброто, на което е способна.