Строителството на лотове 4, 5 и 6 на автомагистрала “Хемус“ ще започне до края на годината

Мисия

18-07-2024, 11:28

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В програмата на АПИ за тази година няма предвидено финансиране за проект за обходен маршрут на Плевен, предвидено е да се организират срещи, за да се прецени какво най-добре да се направи

До три месеца може да се пристъпи към издаване на разрешение за строеж и строително-монтажните работи по лотове 4, 5 и 6 от автомагистрала "Хемус" да започнат до края на годината. Това обяви Йордан Вълчев, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), по време на провеждащото се парламентарно изслушване за напредъка на строителството на автомагистрала "Хемус" и напредъка в процедурите по започване на строителството на автомагистрала "Черно море". В изслушването участва и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, предаде БТА. 

В отговор на въпрос на народния представител Йордан Терзийски от парламентарната група на ПП-ДБ, Йордан Вълчев посочи, че от АПИ са избрали варианта за намален габарит до 27 метра и ограничение на скоростта до 120 км., за да не се забави началото на строителството, а също така и за по-добра интеграция с изпълнените след това лотове 9 и 10. 

В програмата на АПИ за тази година няма предвидено финансиране за проект за обходен маршрут на Плевен, предвидено е да се организират срещи в областта, за да се прецени какво най-добре да се направи. Желанието на агенцията е това да бъде заложено в програмата за 2025 г. възможно най-приоритетно.

"Целта е до началото на 2027 г., когато се очаква участъкът към Плевен да бъде да завършен, да сме готови с обходния път", отговори Йордан Вълчев на народния представител, нечленуващ в парламентарна група Христо Борисов относно изграждането на обходно трасе на областния град.