ЕВРО 2024: Рекордите на първенството

Спорт

17-07-2024, 13:04

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Само преди броени дни отбелязахме края на Европейското първенство по футбол в Германия. Големият победител е отборът на Испания, който спечели континенталната титла за рекорден четвърти път в историята. Във финалния двубой “Ла Роха” се изправи срещу Англия и постигна успех с 2:1 на “Олимпиащадион” в Берлин.

Сайтът, чийто посланик е футболист №1 на България за всички времена Христо Стоичков, успешно бе посочил, че Испания е фаворит във финала с “Трите лъва”. Но кои са някои от рекордите, които бяха подобрени на тазгодишните еврофинали?

Испания - абсолютният хегемон на Европа

Националният тим на Испания спечели европейската титла за четвърти път, с което “Ла Роха” излизат с едни гърди пред всички останали държави на континента. Тук трябва да се отбележи, че три от тези четири титли бяха спечелени в последните 16 години - през 2008, 2012 и 2024 г. След Испания е Германия с три европейски корони, последната от които спечелена през 1996 г.

Най-много голмайстори от един отбор в рамките на турнира

Испанците подобриха и още едно постижение - за най-много голмайстори в рамките на един турнир. Цели десет футболисти отбелязаха голове за отбора на Евро 2024. Това са Алваро Мората, Дани Карвахал, Фабиан Руис, Дани Олмо, Феран Торес, Ламин Ямал, Микел Мерино, Нико Уилямс и Микел Оярсабал. Предишният рекорд се държеше от Франция - девет голмайстори на Евро 2000.

Кристиано Роналдо с два нови рекорда

Макар и вече на 39 години, Кристиано Роналдо продължава да бъде преследван от рекордите. Иконата на португалския футбол не успя да се разпише на европейското първенство, но записа рекорд за най-много участия на еврофинали - 6. Също така, той е и футболистът с най-много изиграни мачове на Европейско първенство - 30.

Рекордите на Ламин Ямал

Крилото на Испания Ламин Ямал се превърна в едно от откритията на първенството. Той стартира в него на едва 16 години и го завърши на 17, празнувайки рожден ден само 24 часа преди финала. Благодарение на възрастта си, Ямал счупи няколко рекорда. Той се превърна не само в най-младият футболист, участвал на европейско, но и в най-младият такъв, отбелязвал гол и взел участие на финала.

От друга страна, Пепе от Португалия подобри рекорда за най-възрастен футболист на Европейско първенство (41), докато Лука Модрич вече е най-възрастният голмайстор на еврофинали (38).

Най-бързият гол в историята на европейските първенства

Отборът на Албания не успя да достигне 1/8-финалите на Евро 2024, но воденият от Силвиньо отбор все пак успя да запише името си в историята. Албанците вкараха най-бързия гол до този момент на еврофинали. Това се случи по време на двубоя с Италия, когато Албания отбеляза попадение след само 23 секунди игра. В същото време Мерих Демирал от Турция подобри рекорда за най-бърз гол в елиминационната фаза - 57 секунди, при победата над Австрия.

Англия - първият отбор с два поредни загубени финала

Титлата отново не отиде “у дома”. Англия достигна финала на Европейското първенство за втори пореден път, но и този път отборът на Гарет Саутгейт не съумя да достигне до златото. Така “Трите лъва” се превръщат в първият отбор в историята на еврофиналите, загубил финала на шампионата в две поредни негови издания.

Най-много голове в рамките на един турнир

Повечето анализатори и фенове се обединяват около становището, че Испания заслужено е спечелила златните медали в Германия. Това се потвърждава и от факта, че “Ла Роха” подобри рекорда на Франция от 1984 година за най-много отбелязани голове в рамките на един турнир - 15. Е, нападателният футбол определено спечели този път.

Постижението на Луис де ла Фуенте

Испанският селекционер Луис де ла Фуенте бе непознато име за масовия футболен фен, но сега към него ще се подхожда със значително по-голямо уважение. В Германия Де ла Фуенте се превърна в първият треньор в историята на европейския футбол, успявал да спечели както континенталния шампионат, така и златото при юношите до 19 и 21 години.

Със сигурност може да се каже, че това бе първенството на Испания. “Ла Роха” показа отлична форма, като съставът на иберийците доминираше и в по-голямата част от финала с Англия. Тимът на Луис де ла Фуенте направи силна заявка за предстоящото Световно първенство след две години, а за Англия отново остана разочарованието от провала.