Министър Найден Тодоров и Николай Абрашев обсъдиха наболели проблеми в сферата на културата в Плевенска област

Мисия

16-07-2024, 08:37

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Културният министър участва и в честването на 40 години Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“

„Хората на изкуството имат един инстинкт - това, което създават, да остане възможно най-дълго за човечеството. Не зная дали хората в град Плевен осъзнават какво е означавал този акт през 1984 г. на Светлин Русев. Той е решил да подари на град Плевен 322 картини, скулптури, произведения от своята колекция“. С тези думи се обърна министърът на културата Найден Тодоров към гостите  по време на официалното отбелязване на 40-годишнината от откриването на една от културните емблеми на Плевен - Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.

„Светлин Русев е вярвал първо в стойностна на град Плевен като културен център и второ - в бъдещето на град Плевен. Всички трябва да сте горди с този град! Един от най-големите хора в изкуството е вярвал в този град“, посочи министър Тодоров. По думите му в галерията има експонати, които могат да покажат културната история на цялата Трета българска държава и това ги прави още по-ценни. „Четиридесет години не са малко, но вярвам, че ще има още много пъти по четиридесет години. Защото това, което всеки посетител вижда в галерията, са едни най-добрите образци на българското изкуство. Щастлив съм, че днес всички заедно сме тук. Интересът, който се вижда, показва, че Плевен е културен център; имал е и продължава да има своето бъдеще. Пожелавам Ви още много радост и в следващите години с тази галерия. И когато си мислите, че вече познавате всичко, елате още веднъж и пак ще откриете нещо ново“, каза министър Найден Тодоров.

Сред официалните лица на събитието бяха акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, областният управител на Областна администрация Плевен Николай Абрашев, кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, бивши градоначалници, двете дъщери на акад. Светлин Русев - доц. д-р Ралица Русева и Милкана Русева, дейци на културата, изкуството, общественици и др.

В програмата на честването бе и концерт на Магдалена Начева (пиано) и Чавдар Вълков (цигулка). Полина Атанасова, уредник на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“, запозна гостите с новия каталог на галерията, издаден с подкрепата на Община Плевен. В него е представена по-голямата част от колекцията, съхранявана в галерията, включен е и регистър на творбите от фонда.

По-късно министър Найден Тодоров проведе среща с областния управител Николай Абрашев, на която обсъдиха някои от наболелите проблеми в сферата на културата в Плевенска област.

Началото на галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е поставено през 1984 г., когато акад. Светлин Русев подарява на родния си Плевен 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура от личната си колекция. Общината предоставя за дарението сградата на бившата градска баня, която е архитектурен паметник на културата с национално значение, дело но основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров (1870 - 1942 г.). Дарението е отворена система и през всичките години, докато бе жив, акад. Светлин Русев продължаваше да го увеличава с нови творби. В момента колекцията представя образци на българското изкуство от Възраждането до днес, показвайки емблематични автори. Зрителят се среща и с уникални и ценни творби на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, с индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.
Галерията е емблематична за града, защото е уникално дарение, което събира дарителския жест на акад. Светлин Русев, отзивчивостта на Общината, която предоставя красивата сграда на градската баня, за да бъде прието дарението, и авторите, показани в него.