Иновативен подход в полза на своите пациенти прилагат в Клиниката по кардиология в МБАЛ "Сърце и Мозък" - Плевен

Животът

12-07-2024, 15:45

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В Клиниката по кардиология в МБАЛ ‚Сърце и Мозък‘ Плевен, с началник Проф. д-р Яна Симова, прилагат иновативен подход в полза на своите пациенти – медицински сестри и рехабилитатори се грижат заедно за възстановяването на прекаралите инфаркт.

Николай Грънчаров и Емил Станчев са рехабилитаторите в Клиниката които заедно с медицинските сестри ежедневно са неизменно до своите пациенти с инфаркт. Те полагат грижи за тяхното пълноценно възстановяване. Започват с постепенно раздвижване – в леглото, седнали, прави, като непрекъснато медицинска сестра и лекар следят жизнените показатели. Това е най-трудната част, споделя Николай, защото тогава пациентите са несигурни както в себе си, така и в нас. Но, когато ни се доверят, резултатите са налице, защото и при най-минималното раздвижване, стойностите на кръвното налягане се подобряват, допълва Емил.

Двамата прилагат различни масажни техники, в зависимост от потребностите на  пациентите и най-вече съобразени с техните придружаващи заболявания – диабет, неврологични заболяване, претърпени ортопедични операции. Не са изключение и криотерапиите. А инхалациите са ежедневни и задължителни.Грижат се и за навременното поставяне на медицински чорап на пациентите с остър белодробен тромбемболизъм, за да е ефективна рехабилитацията. Дават и допълнителни съвети при изписването, като насоки за раздвижване при домашни условия, режим на хранене. Учат ги, че те могат и трябва да продължат да водят пълноценен живот и след инфаркта.

Най-проблемно се работи с младите пациенти, споделя Николай. Те трудно приемат факта за преживяното, още по-трудно се съгласяват, че трябва да променят начина си на живот – да намалят натоварването, да се откажат от някои вредни навици и че ще трябва да пият лекарства до живот.

Пациентите първоначално са скептични, но после остават доволни от отношението и вниманието, защото другаде не са го получавали, категорична е Зорница Михайлова, старша медицинска сестра. За нас, медицинските сестри, работата на Николай и Емил, е от изключителна важност и огромна помощ. Те са винаги до нас и пациентите. Потокът на пациенти в Клиниката е огромен, обемът на манипулациите е голям – само кардиограмите са около 50 дневно, коронарографии се правят в две зали едновременно, приемат се пациенти по спешност непрекъснато. В същото време се провеждат и консултации с други специалисти от цялата болница, подготвят се пациенти за скенер или рентген. Над 50 процента от пациентите ни са с диабет, правят се ежедневни профили на място в клиниката. И най-важното – всеки пациент е обгрижен максимално, доволен е и благодарен, категорична е сестра Михайлова.