Ботев с труден тест в старта на кампанията в Лига Европа

Спорт

09-07-2024, 15:04

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Носителят на Купата на България Ботев Пловдив стартира в четвъртък своята кампания в Лига Европа - вторият по сила клубен турнир на Стария континент. Отборът на Душан Керкез приема у дома словенския гранд Марибор, като двубоят ще започне в 21:00 часа българско време.

Може да се каже, че “канарчетата” нямаха късмет по време на жребия - Марибор бе един от най-тежките съперници, които българите можеха да изтеглят. Този клуб е 16-кратен шампион на Словения, като още девет пъти “лилавите” са печелили и Купата на страната. Марибор е единственият словенски отбор в историята, успявал да достигне груповата фаза на Шампионската лига.

Ботев обаче не е сред отборите, които се отказват пред трудни предизвикателства. Пловдивският гранд играе отлично след пристигането на босненския треньор Душан Керкез, а спечелването на Купата е доказателство за това. Може да се каже, че в момента Ботев има отбор, който играе хармонично и дисциплинирано, а присъствието на фигури като капитана Ивелин Попов носи допълнителна увереност и на останалите футболисти.

Кой е фаворит в срещата между Ботев и Марибор в четвъртък?

Според сайта, който е основен спонсор на Ботев Пловдив и помага финансово на “канарчетата”, момчетата на Душан Керкез са лек фаворит за победата в четвъртък вечер. Шансовете на словенците също са оценени като добри, най-вероятно заради цялостния опит на Марибор в подобни срещи. Целта пред Ботев ще бъде да постигне добър резултат преди тежкия реванш в Словения след една седмица.

 

Ботев има какво да предложи, като “канарчетата” се подсилиха и с нови попълнения

Като изключим продадения в Русия вратар Хидайет Ханкич, както и напусналите Мохамед Брахими и Уме Емануел, Ботев успя да задържи много от най-добрите си футболисти и за новия сезон. 36-годишният ветеран Ивелин Попов внася класа в състава на Керкез, докато в същото време отборът разчита много на играчи като Йонас Там, Джеймс Ето’о, Янис Карабельов, Мартин Секулич, Антоан Контѐ и други.

На трансферния фронт Ботев също се подсили, за да може адекватно да бъдат заменени напусналите играчи.

Продаденият Хидайет Ханкич бе заменен от норвежкия вратар Ханс Кристиан Бернат, докато националът и юноша на Интер Никола Илиев също подписа договор с носителя на Купата. Средната си линия пловдивчани заздравиха и с 22-годишния словенски халф Ален Корошеч, който пристигна от състава на черногорския Младост.

Със сигурност едно от най-интересните попълнения в селекцията на Ботев е това на 33-годишния нигерийски таран Антъни Уджа. 180-сантиметровият нападател може да се похвали със сериозна кариера в Германия, преминала през отбори като Майнц 05, Кьолн, Вердер Бремен, Унион Берлин и Айнтрахт Брауншвайг. Този футболист има над 30 отбелязани гола в Бундеслигата, което го прави играч с впечатляваща за родните стандарти визитка. За националния тим на Нигерия Уджа има седем изиграни мача.

Марибор - словенският гранд, предвождан от добре познат в България треньор

 

Когато говорим за Марибор, говорим за най-големия и успешен клуб на територията на Словения. С 16 титли на страната, 9 купи и 4 суперкупи, “лилавите” са единствените в своята държава, достигали до групите на Шампионската лига. Макар и Марибор да не успя да спечели титлата в словенското първенство през изминалия сезон, те остават отбор с висока класа.

Интересен факт е, че в момента начело на Марибор е специалист, когото българските фенове познават повече от добре. Това е бившият наставник на Лудогорец Анте Шимунджа, който през 2022 година изведе “орлите” до шампионската титла в Първа лига, както и до Суперкупата на България. За Шимунджа това е втори престой начело на “лилавите”, като той е двукратен шампион на Словения с този клуб - през 2014 и 2015.

В момента отборът на Марибор се оценява на малко повече от 10 милиона евро, което обаче го прави малко по-евтин от този на Ботев. Смята се, че понастоящем най-скъпият футболист на словенците e 17-годишният полски талант Карол Борис, който е оценяван на 1.3 милиона евро. Младият полузащитник е собственост на белгийския Вестерло, но през този сезон той ще трупа опит в състава на Марибор, където ще има възможността да играе по-редовно.

Австрийският нападател Арнел Якупович е друг футболист, с когото защитата на Ботев ще трябва да внимава. 26-годишният играч е бивш състезател на Емполи и Щурм Грац, като има 6 гола в 16 мача за младежкия национален отбор на Австрия. От трансфера си в Марибор през лятото на 2023 година, Якупович е отбелязал 19 гола в 41 срещи за първенство.

 

Заключение

Както показват прогнозите на сайта, спонсориращ Ботев Пловдив, шансовете на двата тима се смятат за що-годе равностойни. Имайки предвид класата на двата отбора, много вероятно е сблъсъкът да бъде решен от малките детайли, като всяка грешка може да се окаже решаваща. Ако Ботев успее да елиминира Марибор, то във втория квалификационен кръг на Лига Европа “канарчетата” ще имат още по-тежко препятствие - гръцкият гранд Панатинайкос.