Лудогорец няма право на грешка на старта на Шампионската лига

Спорт

08-07-2024, 13:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Лудогорец официално стартира сезон 2024/25 със среща от първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Съперник на “орлите” ще бъде грузинският първенец Динамо Батуми, а срещата ще се изиграе пред родна публика на ст. “Хювефарма Арена” в Разград. 

За българския шампион евентуално отпадане от Динамо не стои на дневен ред и би се приело за сериозен провал. Голямата цел пред “орлите” е достигане на груповата фаза на Шампионската лига, а Динамо Батуми е само първата стъпка към постигането ѝ.

Водещият български букмейкърски сайт, който у нас спонсорира футболни грандове като ЦСКА, Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив, определя състава на Георги Дерменджиев за абсолютен фаворит в сблъсъка с грузинците. 

 

Лудогорец - без големи промени през лятото, но с няколко нови класни попълнениe

Еволюция, а не революция - така подхожда към момента Лудогорец на трансферния пазар. Шампионите се разделиха с футболисти като Клод Гонсалвеш, МунирШуиар и Марсел Хайстер, но други бяха привлечени.

Най-впечатляващият трансфер на “орлите” това лято несъмнено е на 24-годишния шведски централен защитник Едвин Куртулуш, за който разградчани заплатиха на Хамарби сумата от 2.2 милиона евро.

Освен Едвин Куртулуш, Лудогорец привлече още германския вратар Хендрик Бонман и полузащитника ДеройДуарте. Последният има осем мача за националния отбор на Кабо Верде, като кариерата му е минала през добре познати клубове в Нидерландия като Спарта Ротердам и Фортуна Ситард. 

Лудогорец спечели всичките си контроли през това лято. Шампионите записаха впечатляващи успехи над клубове като Слован Братислава, Санкт Гален и Университатя Крайова, като срещу румънците бяха отбелязани четири гола. Убедителен успех с 5:0 бе записан и срещу словенския Приморие.

 

Динамо Батуми - двукратен шампион на Грузия

Грузинският футбол бележи възход в последните години, а достигнатият 1/8-финал на Евро 2024 говори само по себе си за това. Поради това българският шампион следва да бъде максимално фокусиран срещу Динамо, за да не допусне неочаквана изненада.

Основан през далечната 1923 година, Динамо Батуми е двукратен шампион на Грузия - през 2021 и 2023 година. Клубът има спечелена и една Купа на Грузия през 1998 година, както и две издания на Суперкупата на Грузия. В момента треньор на тима е украинецът Андрий Демченко, който като футболист има мачове за ЦСКА Москва и младежкия национален отбор на Русия.

Ако има нещо, което дава предимство на Динамо Батуми спрямо Лудогорец, това е форматът Пролет - Есен на грузинския шампионат. С други думи, грузинските отбори се намират в игрови режим и вече са изиграли 18 срещи във вътрешния шампионат. Към момента Динамо Батуми се намира на четвърта позиция в класирането с 31 точки и 9 победи, 4 равенства и 5 загуби. Момчетата на Андрий Демченко са спечелили само един от последните си пет мача в първенството.

 

26-годишният халф ВладимерМамучашвили е голмайстор на Динамо в грузинската лига с пет отбелязани гола до момента. Защитата на Лудогорец ще трябва да внимава и със сенегалския нападател Оноре Гомис, който е вкарал три гола до момента. В състава на Динамо има и множество други чуждестранни футболисти, включително няколко играчи от Бразилия.

Своите мачове Динамо Батуми играе на 20-хилядния стадион-красавец “Аджабарет Арена” в Батуми, разполагащ с четири звезди от УЕФА. 

 

Заключение

Лудогорец е фаворит за елиминацията на Динамо Батуми, но “орлите” следва да подходят с повишено внимание в предстоящите две срещи. Както бе посочено, грузинският футбол е във възход, а от друга страна, местното първенство е в разгара си и Динамо имат възможността да играят всяка седмица. Остава да видим какво ще ни предложат тук момчетата на наставника Георги Дерменджиев.