В Плевен ще има автоматизирана система за токсикохимичен анализ за наличие на наркотици в кръвта

Мисия

05-07-2024, 13:43

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

"В България вече са налични нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наркотици в кръвта", съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той припомни, че в началото на годината бяха представени първите две системи, като тогова бе поет ангажимент до няколко месеца страната ни да разполага и с още четири – закупени със средства от Фонда за безопасност на движението. Всички проби, постъпващи за изследване, са готови в рамките на две седмици.

"Има още известно забавяне с тези натрупаните в предишни периода", обясни вътрешният министър и подчерта: „Според последните данни от Националния институт по криминалистика на МВР в момента обработваме и издаваме 40% повече експертизи спрямо миналата година".

Процесът е задвижен, има новоназначени и обучени служители, за да осигурим това, което искат българските граждани и това с оглед бързо правораздаване - експертизите да излизат максимално бързо. Четири от общо шестте машини в България са в Национален институт по криминалистика – 4 и по една в Медицинския институт на МВР и във ВМА. До няколко месеца се очаква да заработи и лаборатория в Плевен и там ще бъде прехвърлена една от машините. Предвидено е такива да бъдат изградени в Пловдив, Варна и Бургас.