Откриха изложба „Родена край Одрин“ в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ (СНИМКИ)

Мисия

03-07-2024, 09:49

Снимка:

РВИМ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изложбата представя моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят по време на Балканската война (1912–1913 г.)

В изложбената зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе открита гостуваща изложба на РИМ-Велико Търново „Родена край Одрин”. Изложбата представя моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят по време на Балканската война (1912–1913 г.).

На откриването присъстваха областният управител Николай Абрашев, заместник кметът на Плевен Елина Димитрова, Анелия Дечева - началник-отдел „Култура и туризъм“ към Община Плевен, представители на военни формирования и много граждани.

Представени бяха над 70 стендови модела и диорами на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската армия през годините. Макетите са в мащаб 1/35 и са изработени от моделистите от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и моделистите Ангел Йовчев, Ангел Димитров, Борислав Асенов, Валентин Велков, Валентин Горанов, Георги Цанков, Красен Георгиев, Калин Меродийски, Стефан Стефанов, Цветелин Иванов, Чавдар Георгиев.

В експозицията са включени и два по-нови клона от развитието на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

Представени са и 18 табла с оригинални фотоси от епохата предоставени от Държавен военен архив и РИМ - Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков,

За година и половина изложбата е обиколила повече от 10 музея, била е разгледана от над 15 000 посетители.

Изложбата ще остане експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” до 15 септември 2024 г.