Новите съдебни заседатели за Районен съд – Плевен с мандат 2024-2028 г. встъпиха в длъжност

Мисия

02-07-2024, 14:42

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На всеки един от новите съдебни заседатели беше връчен Наръчник за съдебния заседател

39 съдебни заседатели положиха клетва пред Общото събрание на съдиите при Районен съд – Плевен и с подписването на клетвения лист официално встъпиха в длъжност. На всеки един от новите съдебни заседатели беше връчен Наръчник за съдебния заседател.

Непосредствено след полагането на клетва, съдия Асен Даскалов от състава на Районен съд – Плевен, проведе встъпителното обучение на новите съдебни заседатели, което се осъществява по линия на Националния институт на правосъдието. След задължителното първоначално обучение за всички съдебни заседатели, разпределението им за участие в дела ще става на принципа на случайния подбор.

В българската съдебна система заседателите са представители на обществеността в съдебната зала. Задължително е да са неосъждани и пълнолетни. Те участват в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години „лишаване от свобода“. В тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама съдебни заседатели. Съдебният заседател е равностоен член на състава, разглеждащ и решаващ делата. При определянето на крайния съдебен акт заседателите имат равен глас със съдията и могат да имат  различно от неговото становище. В случай, че той не е съгласен с представителите на обществеността, изготвя "особено мнение" в мотивите по акта.