Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ представя своя спектакъл „Паисий“ в Плевен

Плевен Лайф

02-07-2024, 12:59

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието ще се състои на 25 юли в Летния театър в парк „Кайлъка” от 20.30 часа

Национален Фолклорен Ансамбъл „Българе“ ще представи своя емблематичен театрално-музикален спектакъл „Паисий“ в град Плевен. Събитието ще се състои на 25 юли 2024 г. (четвъртък) в Летния театър в парк „Кайлъка” от 20.30 часа, то е със съдействието на Община Плевен. Ансамбълът не е гостувал в Плевен от 2019 г.

Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през 2022 г., и към момента е видян от зрителите в повечето градове в страната. Постановката е единствена по рода си. В последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родна сцена.

Ще прозвучат родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд „История славянобългарска“, поставил началото на Българското възраждане. Те ще бъдат поднесени на зрителите от неподражаемия Димитър Селенски - актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за образа на Отец Паисий. Спектакълът „Паисий“ представя знакови събития от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Зрителите ще съпреживеят героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл „Българе“. „Паисий“ е разказ за събуждането на гордостта и достойнството на народа ни, на българския дух и възвърнатата българска чест. Специално за репертоара на „Българе“ е участието на най-младия солист в историята на ансамбъла - 8-годишния Андрей Михайлов от Сливен, който с много жар и артистичност втора година печели овациите на публиката.

Билети за спектакъла в Плевен може да се закупят онлайн www.epayGO.bg и касите на EasyPay, на каса „Арт събития” (срещу хотел „Ростов”) и на тел. 0877 639 973