17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

Новините

02-07-2024, 11:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Toва предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата

17-годишните младежи с шофьорски книжки ще могат да шофират, но само с придружител. Toва предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата,  предаде БНР. Целта е да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст.

Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов през последната година се води целенасочена кампания срещу автоинструктурите.

„Тенденциозна кампания, която цели едно нещо – в новите изменения на учебната документация и на Наредба № 37 и № 38, които в момента са на обществено обсъждане, да се прокарат лобистки интереси“, каза Иванов.

По думите му, през 2023 г. има около 7000 пътно-транспортни произшествия в страната, от които 920 са причинени от нови водачи, със стаж до 2 години.

„Има два модела за обучение на млади водачи. Единият, който е най-добрият в момента, който 15-16 европейски държави са се прикачили към него – това е нашият модел, с преподаване на теория и практика“, обясни Йонко Иванов.

„Когато вземе книжка на 17 години, той шофира с придружител в продължение на 3 месеца. Ако той е взел книжа лятото, ще шофира есента и зимата, ако е взел книжка през деня, ще шофира през нощта. В един дневник се записват всички тези неща. Има брой километри, които той трябва да измине. Отива в автоучилището, създава се беседа между него и преподавателя“, посочи Йонко Иванов.

Промените предвиждат и промени в размера на налаганите наказания, както и временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление.