След опасните горещини: Бури с градушки в края на юни

Животът

24-06-2024, 08:09

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В дните след Еньовден България ще попадне в периферията на обширен циклон, разположен над Средиземноморието

В дните след Еньовден България ще попадне в периферията на обширен циклон, разположен над Средиземноморието. В хода на седмицата неговата зона на неустойчивост ще засегне предимно Западна и Централна България с локални гръмотевични валежи с висок риск от градушки, съобщава Нова тв.

В понеделник и вторник в източната половина на страната ще е слънчево. В западните райони – около Стара планина и масивите на Югозапад - следобед и вечерта ще има кратки, локални валежи с гръмотевици.

В сряда и четвъртък явленията ще са на повече места, но отново в западните и централните части на страната. Летните бури ще са с гръмотевици и потенциал за резки пориви на вятъра и градушка. Предстоящите почивни дни смущението ще премине с тенденция за спокойно лятно време.

Жегата в районите с валеж леко ще отстъпи и около средата на седмицата дневните температури ще се понижат. Около Еньовден термометрите ще показват между 30 и 35 градуса, след това в западната половина на страната ще е с 3-4 градуса по-прохладно. Почивните дни отново ще са горещи – до 39-40 градуса.

В самото начало на юли ще проникне нова порция по-хладен въздух, с който отново ще има предпоставки за динамично време – по студеният фронт ще се оформят кратки летни дъждове с гръмотевици и риск от градушка. Първата седмица на месеца ще е по-хладна в Западна България в началото, но като цяло ще остане гореща с дневни температури до 40 градуса през втората половина.