Новите 240 депутати се заклеват в 50-ото Народно събрание

Новините

19-06-2024, 08:14

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Днес е първото заседание

Днес е първото заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати ще положат клетва. Най-вероятно почетен председател ще бъде Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който е най-възрастният народен представител.

След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента. След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.  

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно. Според Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. От ПП-ДБ и БСП вече заявиха, че няма да я подкрепят и остават опозиция.

Ето кои са избраните от Плевен за народни представители в новия парламент:

Пламен Тачев Петров и Валери Пламенов Лачовски /ГЕРБ-СДС/

Кирил Тодоров Тодоров /"Възраждане"/

Марио Киров Рангелов /Движение за права и свободи/

Богдан Валериев Богданов /"Продължаваме Промяната - Демократична България"/

Христинка Илийчева Иванова /"Има такъв народ"/ 

Георги Страхилов Свиленски /"БСП за България"/

Христо Симеонов Борисов /"Величие"/