АСП предприе спешни мерки за подкрепа на семействата, пострадали след дъждовете и градушките

Новините

15-06-2024, 08:33

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В област Плевен са подадени сигнали за поражения по 4 жилищни сгради в община Никопол

Агенцията за социално подпомагане (АСП) предприе спешни мерки за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при проливните дъждове на 12 и 13 юни. Мобилни екипи от социални работници посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, чийто размер е до 1578 лв.

Екипи от социални работници извършват обходи и предоставят помощ при попълване на заявления за предоставянето на такова подпомагане за пострадали домакинства.

В област Плевен са подадени сигнали за поражения по 4 жилищни сгради в община Никопол.

Министерството на труда и социалната политика припомня, че с еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция "Социално подпомагане“ по подадено заявление-декларация и след извършена социална анкета в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес. Констатираните факти и обстоятелства обуславят размера на средствата, които да им бъдат отпуснати, в зависимост от нанесените щети и потребностите на пострадалите семейства. Средствата се изплащат по банков път или чрез "Български пощи" в зависимост от предпочитания от хората начин.

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.