ИА "Борба с градушките": Изстреляли сме 9082 ракети, зареждаме непрекъснато

Новините

14-06-2024, 15:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Oт агенцията съобщиха, че имат добра зареденост

"Към момента сме изстреляли 9082 ракети. Зареждаме непрекъснато с нови ракети. Към момента имаме добра зареденост". Това заяви пред БНР Цветелина Димитрова - главен директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките".

Тя подчерта, че и днес има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, но увери:

Имаме пълното съдействие от Министерството на земеделието да поддържаме добра зареденост на ракетните площадки. Имаме готовност. Самолетите също са в готовност за посрещане на днешното предизвикателство".

Каквото зависеше от нас, ние сме го направили, декларира тя относно вчерашното природно бедствие:

"Този градов облак се образува над Драгоман и стигна до Ботевград, след което започна движението по протежение на Стара планина. В продължение на над 5 часа той съществуваше с изключително мощно развитие. От Драгоман, където се развива в 14.30, до 18.15 часа през целия път е извън обсега на полигоните за борба с градушките, както и за самолетния способ. В 18.15 този облак вече е възможно, макар и на предела, да може да се обработва от ракетните площадки в регионалната ни дирекция в Тъжа, но вече формираният град, който се образува, той ще падне на земята. Това е и причината в град Шипка да паднат тези едри късове. Обработката продължи интензивно и след това вече размерът на градовите зърна е значително намалял. Облакът поема на юг през защитите на с. Тъжа, на полигона в Сливен - там продължава интензивна обработка. За съжаление, по технически причини в един момент е прекратена обработката, макар и за кратко време, и това е причината отново той да възстанови мощността си и около с. Битово отново да имаме градушка с поражения".

Запитана каква територия обхваща агенцията, Димитрова посочи:

"До преди няколко години ние защитавахме около 17 млн. дка площ, която е разположена от Видин до Плевен, като само западната половина на област Плевен е защитена от ракети, и Горнотракийската низина. През 2019 г. построихме 2 нови регионални дирекции в с. Тъжа. Така покрихме Подбалканската долина, град Хасково и по-голямата част от Хасковска област. Останалата част на изток от Плевен е покрита със самолетен способ. Другата част от страната не е защитена нито с ракети, нито със самолети".