Два дни преди да роди, плевенчанката Девора Уайлд записва гласа си за видеоиграта, спечелила 5 награди БАФТА (СНИМКИ)

Плевен Лайф

13-06-2024, 20:20

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

От Плевен чак до Лос Анджелис си известна, шегуват се с нея

С космически кораб героите се разбиват и попадат в местността Фейрън. Впоследствие разбират, че всички са инфектирани с паразит в очите и целта им е да го премахнат. Така започва популярната видеоигра Baldur's Gate 3, която взе 5 статуетки на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) по време на 20-ата церемония по раздаване на наградите за видеоигри. Освен че Baldur’s Gate 3 получи отличието за най-добра видеоигра на годината, взе и приза за най-добър саундтрак, най-добър наратив, най-добра поддържаща мъжка роля за Андрю Уинкот, който се превъплъщава в дявола Рафаел, както и наградата на публиката, пише "24 часа".

Българското присъствие в популярната видеопродукция е доста стабилно, казва Девора Уайлд - българската актриса, установена в Лондон, която също е част от Baldur's Gate 3. Там тя озвучава една от главните героини - Ле'зел. “Коя съм аз? Единственият ви шанс за оцеляване” - така образът ѝ се представя във видеоиграта.

Сред българите в продукцията е и Борислав Славов, който взе статуетката БАФТА за най-добра музика към видеоигра. Той е начело на екипа, в който са и композиторът Виктор Стоянов и маестро Георги Андреев (известен композитор, диригент и директор на фолклорния ансамбъл “Филип Кутев”) като оркестратор.

Освен БАФТА Baldur’s Gate 3 има и множество други награди, включително за най-добра ролева игра, игра на годината и др., на едни от най-престижните церемонии за отличаване на продукции в тази индустрия - “Игровите награди” 9 (The Game Awards) в Лос Анджелис.

Baldur's Gate 3 е базирана на вселената на Dungeons and Dragons, която през 80-те години е популярна като настолна игра. Накратко идеята на играта е да се премахне инфекцията с паразита от играча. “Но като тръгнеш на това приключение, което е Open World (от англ. - отворен свят), започваш да се разхождаш, да правиш странични мисии и приключения, запознаваш се с други герои. Накрая дали ще си постигнеш целта, или не, не е толкова важно. Важното е самото приключение”, разказва актрисата Девора. Впрочем самата тя влиза в дългия списък на БАФТА Breakthrough през 2022 г. Това е програма, която подкрепя новото поколение творци във филмите, игрите и телевизията.

Започват да записват гласовете за играта през лятото на 2019 г. и приключват през 2023-а. Тя е разделена на три части и първата я пускат през 2020 г., за да видят каква ще е реакцията на публиката и да проверят какво евентуално трябва да променят.

По време на записите Девора забременява и от продукцията я уверяват, че може да спре за известно време, ако не се чувства добре. Но тя продължава да работи, и то два дни преди да роди. “Единия ден се прибирам от записа и ми изтичат водите, добре че не се случи там на терен, защото накрая бяха много притеснени. На всяко охкане и пъшкане от моя страна те викат: “Случва ли се нещо?”, спомня си тя. Три седмици след раждането актрисата се връща обратно към записите на играта.

Когато отива на кастинга за играта, актрисата няма идея нито за каква роля се явява - дали ще е голяма, или малка, нито колко успешна ще е играта. Чак след година записи разбира за какво става дума. Даже започва и да я играе и чак тогава разбира колко е сложна.

Много хора може би не знаят, но за разлика от други продукции в Baldur’s Gate 3 актьорите не записват само гласа на героите, но и самите им движения. “Така героите станаха много по-истински, получава се цял образ”, казва Девора.

Впрочем това е първата ѝ роля за озвучаване, както и за улавяне на движението (от англ. ез. – Motion Capture). “В началото на всяка сесия обличаш костюм, върху който има 53 малки маркера. Влизаш в стая с 12 камери, за да може да те хванат от всеки ъгъл, и записваш гласа и движенията”, разказва актрисата. В играта героите не се местят много в пространството, като скачат и бягат, а по-скоро са фиксирани на една точка на земята. Затова и не се изисквала особена подготовка за улавянето на движенията.

Покрай играта екипът започва да ходи на много срещи с фенове в различни държави, на които има и немалко български любители. Едно от тези събирания е във Финикс, където Девора открива американския ранч сос, който много ѝ харесва. “Обсесията” си по него, както тя самата казва, представя в тикток клипчета, където говори много и за видеоиграта. Така се получава като закачка между нея и последователите ѝ.

Наскоро, докато е в един супермаркет в Лос Анджелис, и то рано сутринта, отново търсейки въпросния сос, непозната жена се приближава до нея и я пита: “Извинявайте, вие ранч сос ли търсите?”, без актрисата да е споменавала каквото и да е. Жената се оказала голяма фенка на Девора и играта.

От Плевен чак до Лос Анджелис си известна, шегуват се после с нея.

Родена е в Плевен, но на 6 г. заминава за Англия. Там завършва бакалавър английска литература в University of Warwick, след това магистратура по модна журналистика в London College of Fashion и накрая записва актьорско майсторство в Drama Studio London.

Уайлд е артистичният ѝ псевдоним. Когато започва да се занимава с актьорско майсторство, я посъветвали да си смени фамилията, защото името ѝ е много източноевропейско, но тя не звучи така, защото има английски акцент. “Тогава индустрията не беше толкова отворена към чуждестранните хора”, уточнява тя.

Преди да се отдаде на актьорството, което от дете ѝ е мечта, попада в света на модната журналистика в Лондон. Сравнява го обаче с филма “Дяволът носи Прада”. По това време била на стаж във вестник и в модно списание. Започва въодушевена, че ще научи практически неща, но реалността се оказва друга. В рамките на едномесечния стаж единственото нещо, което я карали да прави, е да сгъва, пакетира и връща към съответния дизайнер дрехите от фотосесиите. “Това го правехме всеки ден в една малка стаичка - гледаш красиви дрехи, сгъваш ги и ги връщаш”, спомня си актрисата, която от 18-годишна моделства за известно време. Попитала тогава своя колежка колко още време трябва да прави това, за да започне да се занимава с журналистика. “Горе-долу една година неплатено”, отговарят на Девора.

Това е моментът, в който тя се пренасочва към актьорството. В България е позната с ролята си на Юлия Боянова от сериала “Откраднат живот”. Първото ѝ участие във филм е в лентата “С пълна газ” на режисьора Рон Хауърд, където играят Крис Хемсуърт и Даниел Брюл. Иначе има много роли в чуждестранни продукции - A Precious Life, The Dare, Little French Fish, Pandora и др.

Има опит и като стендъп комедиант. Първото ѝ участие е на т.нар. Comedy Virgins (от англ. - “Девственици в комедията”) - събитие за хора, които никога преди това не са се пробвали като стендъп комедианти. “Беше супер, излизат примерно 10 души за цялата вечер, всеки има по 2-3 минути. Публиката беше много яка и подкрепяше”, разказва Девора. Накрая зрителите гласуват кой най-много им е харесал и го възнаграждават с малка статуетка, която българската актриса получава.

Съвсем наскоро излезе видеоиграта Dragon's Dogma II, в която Девора също участва, както и в играта Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Предстоят ѝ и още проекти, но все още не може да издава какви.