Община Гулянци се подготвя за античния фестивал "Орел на Дунава"

Новините

12-06-2024, 13:44

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В трите дни ще участват над 120 реенактори от едни от най-авторитетните групи за възстановки от Италия, Румъния, Сърбия, Англия и България

В дните от 14 до 16 юни ще се проведе 18-тият фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“. Домакини на грандиозното събитие тази година ще бъдат римския град Улпия Ескус в Гиген, община Гулянци и крепостта Ад Путеа в с. Рибен, община Долна Митрополия. Организаторите от Съвета по туризъм гр. Свищов, групата за възстановки „Първи Италийски легион“ и двете общини усилено се готвят за фестивала.

Вълнуващите събития ще започнат на 14 юни в село Рибен и ще продължат през уикенда в село Гиген.

В трите дни ще участват над 120 реенактори от едни от най-авторитетните групи за възстановки от Италия, Румъния, Сърбия, Англия и България. Те ще възпроизведат събития, обичаи и традиции от античността.

Ще има атрактивни и забавни игри, зрелищни военни и гладиаторски битки, занаяти, римска кухня и други изключително интересни изживявания, които ще пренесат публиката в други времена.

В програмата са заложени още арт-работилници, ателиета, кратки курсове и демонстрации, състезания, които позволяват прякото участие на малки и големи и носят информация за културата и бита по нашите земи в античността.

Особено атрактивен е планираният конкурс за римско облекло, в който ще могат да участват групово или индивидуално всички желаещи

В рамките на фестивала ще се проведат още научен симпозиум за откритията в региона и турове с екскурзовод.