Ромски набези тормозят плевенското село Петърница

Крими

30-05-2024, 13:07

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Моята майка е сама и изпитва страх да преспива там", сподели Велислава Димитрова, чиято родна къща е била разбита на 28 май

Сигнал до Plevenutre.bg за поредната разбита къща в плевенското село Петърница. С нас се свърза Велислава Димитрова, която сподели подробности за случая, както и опасенията си, че институциите не взимат никакви мерки и подобни инциденти в селото вече са нещо обичайно.

"Свързвам се с вас по неприятен повод, след като родната ни къща в село Петърница бе разбита с взлом преди няколко дни от местни ромски вандали. Всички етажи, мази са засегнати, врати - разбити и стаите - преобърнати", споделя Велислава Димитрова.

По думите ѝ случаят е от 28 май, като ромските набези в селото не стихват.

"Това е практика от години в селото и не се взимат абсолютно никакви мерки от кметовете или общината. Знам, че в съседното село Градина жителите си защитават селото с подкрепата на кмета, като имат специален подбор на кого се продават местните къщи", посочва тя.

"Нямам нищо против кой ще живее в селото, но след като цялото вече се окраде от местните роми до степен, в която никой не иска дори да купува имоти там, смятам, че трябва да се направи нещо, с което да се прекрати тази практика, за да се заселва, а не обезлюдява селото", допълва Велислава Димитрова.

"Моята майка е сама и изпитва страх дори да преспи там, което е игра с психиката, спокойствието и здравето на местните жители, освен огромните финансови щети, на които сме подложени в случая!", отбелязва още тя.

Местните жители се надяват, че проблемът с ромските набези ще се вземе по-сериозно под внимание и институциите ще прибягнат до необходими мерки за справяне с тревожната ситуация.