Започва разчистването на щетите в Плевен

Животът

09-05-2024, 07:16

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител Николай Абрашев и директорът на пожарната комисар Станислав Атанасов с актуална информация

Започва разчистването на щетите след падналия порой с градушка в Плевен. Както вече писахме, за 40 минути снощи се изсипаха 38 литра дъжд на квадратен метър. Има десетки наводнени приземни етажи и мазета, стигнало се и до свличане на земна маса. В ниските точки на града закъсаха автомобилите.

Почистването на града вече е започнало. Няма обявено бедствено положение, каквито информации се появиха. 

200 са били изстреляните противоградни ракети от площадките в района на Плевен, но градът е бил в окото на бурята.

"Най-сериозно пострадала е сградата на Областната управа. Успяхме обаче да я отводним", заяви в ефира на Нова тв областният управител Николай Абрашев. 

По думите му ситуацията е овладяна.

"Буквално до 3 часа през нощта съм обикалял областта. Няма жертви, няма големи щети, които да наложат обявяването на бедствено положение", подчерта той.

Директорът на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Атанасов подчерта, че за изминалото денонощие са получени 25 сигнала, свързани с валежната обстановка.

"Бяха сформирани 11 екипа с всичката ни разполагаема техника. Основната дейност на нашите екипи беше евакуация на попаднали в наводнени автомобили хора и изтеглянето на колите от превърнатите в реки улици. В централната част на града нивото на водата беше 30-40 сантиметра. Отстранявахме и клони и паднали дървета. Имаше дърво, което беше затиснало контактната мрежа на тролеите в града. Критичната обстановка, която се създаде, беше в рамките на час-два. Екипите ни овладяха всичко. ", подчерта той. 

Областният управител подчерта, че още днес ще започне описването на щетите и ще се провери "къде и какво може да се помогне". "Работим в координация с кмета на Плевен", заяви Абрашев.