Плевенчанка спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli"

Плевен Лайф

22-04-2024, 09:41

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Божана Славкова е първият български автор, грабнал голямата награда

Плевенчанката Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, грабнал голямата награда.

В тазгодишното 9-то издание на конкурса участваха 711 автора от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните 50, съобщава БНР.

Младата поетеса спечели сърцата на журитo и публиката и през петте кръга на конкурса, продължили повече от година.

Божана Славкова се занимава с поезия, кино, визуални изкуства, театър и пърформанс. Образованието ѝ е музикално – флейтист е, завършила е НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас. Своите първи крачки в света на изкуството (от 1 до 4 клас учи флейта в НУИ "Панайот Пипков", Плевен, след което се премества със семейството си в Бургас).

Печели различни награди от множество поетични конкурси, в много от които взима награди няколко поредни години, като "Веселин Ханчев", "Петя Дубарова" и "…и мисля аз, че ти си Тя!".

Вярва, че изкуството е силата, променящо света, оформяйки хората.

Стихотворението, с която тя участва, се казва "Дървото с некролозите", като към него е създаден поетичен филм, който получи най-много точки от организатора на международния конкурс Нермин Делич.

Началото на конкурса босненецът дава през 2012 г., когато е едва 17-годишен. Целта му е да насърчава мира и толерантността в света чрез стихове.