Единадесетокласници от ДФСГ „Интелект“ гостуваха в Окръжен съд - Плевен

Животът

17-04-2024, 15:07

Снимка:

ДФСГ "Интелект"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Поводът бе Денят на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България

По случай 16 април - Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България, Окръжен съд - Плевен организира Ден на отворените врати, на който специални гости бяха единадесетокласници от ДФСГ „Интелект“ град Плевен.

Председателят на Окръжен съд - Плевен - съдия Весела Сахатчиева, поздрави учениците, разказа им накратко историята на Конституцията от нейното създаване до днес и им връчи по един екземпляр от най-новото издание на нашия основен закон, заедно с удостоверения за участието на децата в Образователната програма през учебната 2023-2024 година.

Съдия д-р Силвия Кръстева представи на гимназистите разработената от нея лекция на тема „Етиката в училище“, а след това ги включи в симулативен съдебен процес по казус подготвен от нея. Казусът засягаше злободневния проблем за агресията, която се забелязва все по- често и при децата - сбиване между две съученички в двора на училището, поради възникнал между тях конфликт. Единадесетокласничките имаха възможността да влязат в ролята на съдии, прокурор, обвиняем, пострадал, адвокати и свидетели, и да минат през етапите, по които протича едно съдебно следствие, като през цялото време бяха напътствани от съдия д-р Кръстева. Гимназистите имаха възможността да усетят отговорността на работата на съдията, а накрая да постановят и своята присъда.