Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ в Плевен е на 20 април

Плевен

15-04-2024, 08:23

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Може да дойдете да оставите капачките си и също да ни помогнете да ги подготвим да се превърнат в нещо повече от купчина пластмаса", призоваха организаторите

Пролетната кампания на инициативата „Капачки за бъдеще“ в Плевен ще се проведе на 20 април. Шатрата ще бъде обособена на паркинга на магазин „Зора“ от 10,00 ч. до 16:00 ч.

Ще се събират само пластмасови капачки, на чиято вътрешна страна има номер 2 или 5, и алуминиеви кенчета с номер 41 или обозначение Alu. Метални кенчета със знака Fe няма да се приемат.

Ето какво информираха организаторите:

"Дойде време за откриването на сезона на "Капачки за бъдеще" и първата кампания по предаването им. Датата е 20-ти април, а мястото отново е паркингът на магазин "Зора" на бул. “Европа” 6. Ще сме там от 10:00 до 16:00.

Може да дойдете да оставите капачките си (както и алуминиеви кенчета - не сме расисти) и също да ни помогнете да ги подготвим да се превърнат в нещо повече от купчина пластмаса - събираме, сортираме, режем, носим, товарим и накрая чистим. Като цяло един приятен съботен ден.

Ако нямате възможност да ни помогнете и само ще дойдете да донесете капачките си, то прочетете по-надолу как може да ни улесните в процеса на обработка, тъй като не всички са равни пред рециклатора. Благодарим Ви и до скоро.

Как бихте ни улеснили по време на кампаниите?

1/ Постарайте се да ни донесете само суровините, които събираме:

· Само пластмасови капачки с номер 2 и номер 5;

· Само алуминиеви кенчета (с номер 41);

· Само пластмасови прозрачни бутилки с номер 1 (само в София и Пловдив).

Ако имате желание да ни помогнете и събирате допълнително:

· друг вид пластмаса;

· алуминиеви кутии, капачки от кисело мляко, кутии от храна;

· други бутилки, но те не са прозрачни;

· батерии и какво ли още не...

моля ви, изхвърлете ги в подходящите за това контейнери! Това е единственият начин да ни помогнете и улесните кампанията!

Когато суровините не са чисти (тоест в тях има други суровини, освен събираните) рециклаторите намаляват цената на суровините. Това налага сортирането на суровините, което бави много процесите и измества фокуса от основната ни дейност -пълнене и товарене на биг беговете.

2/ Ако носете различни суровини, ги разделете в отделни опаковки.

Например, ако събирате:

· капачки ги сложете в един чувал;

· кенчета – в друг чувал;

· пластмасовите бутилки – в трети чувал.

3/ Ако събирате капачки в пластмасови бутилки или други опаковки вкъщи, моля да ги пресипете в зеблени или плътни полиетиленови чували, които да завържете добре. Така няма да губим ценно време да режем бутилки и предпазваме доброволците от неволно нараняване. За съжаление, капачките в кашони и торбички обикновено се разсипват по площада, налага се да ги събираме, което ни забавя допълнително.

Ние обичаме да си играем с матрьошки, но работата ни се затруднява много, когато в един чувал с капачки има много торбички, а в тях има още по-малки торбички и в тях... Можете да изсипете всички малки торбички в чувала.

4/ Когато предавате пластмасовите си бутилки е добре те са са добре смачкани, поставени в зеблени или плътни полиетиленови чували, които са добре завързани.

5/ Когато ни носите кенчетата е добре те са са в зеблени или плътни полиетиленови чували, които са добре завързани.

Ценим усилията, които всеки един от вас ще положи вкъщи, за да могат доброволците на кампаниите ни да съсредоточат вниманието си върху важните дейности! Защото заедно можем повече!"