Мюсюлманите в Кнежа отбелязват Рамазан Байрам

Животът

10-04-2024, 16:10

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Днес нашите съграждани, изповядващи мюсюлманската религия, празнуват Рамазан Байрам, известен още като Сладкия Байрам. С празника приключват едномесечните пости.", написа кметът на Кнежа Илийчо Лачовски във Фейсбук.

Най-важната молитва на този ден започва след изгрева. Според традицията, след нея мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, като им искат прошка и се помиряват.

По случай празника г-н Миловски - зам.-кмет на община Кнежа и г-н Демиров - общински съветник, зарадваха дечицата от НУ "Кнежица", раздавайки им сладки за здраве и берекет.

Г-жа Христова - директор на училището благодари от името на децата и пожела на всички хубав празник. След това бяха раздадени сладкиши и на граждани, изповядващи мюсюлманската религия.

Г-жа Катя Герговска - Председател на Общинския съвет, заедно с г-жа Цветелина Петрова - кмет на с. Еница уважиха празника и в с. Еница, пожелавайки на събралите се хора много здраве, благоденствие и спокойно съжителство между всички хора.

"Използвам случая да поздравя всички наши съграждани мюсюлмани, като им желая крепко здраве, благополучие и радост! Нека различните религии ни обединяват, а не ни разделят. Нека не забравяме, че България и в частност Кнежа е нашия общ дом, който всички ние трябва да съграждаме и развиваме! Весел празник на всички!", написа още Илийчо Лачовски.