Виолета Иеремиева участва във форум по проект „Развитие на социалната икономика”

Мисия

06-04-2024, 10:37

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По покана на Министерство на труда и социалната политика областният управител Виолета Иеремиева участва във форум по проект „Развитие на социалната икономика” от Националния план за възстановяване и устойчивост, който се състоя  в  Регионален център – Ловеч.

В проекта се прилага регионален подход на политиката по социална и солидарна икономика чрез  създаване на фокус-точки с цел модернизиране на предприятията на социалната и солидарна икономика. Във връзка с това са създадени шест регионални центъра, един от които се намира в Ловеч, а Плевен попада в неговия обсег на дейност.

Целта на събитието беше да се популяризират проектът и дейността на центъра, да се създадат партньорства, които да са основа за изграждане на мрежи, подпомагащи развитието на социалната и солидарна икономика в региона. Основната функция на социалната икономика  е да предоставя на уязвимите групи достойно място на трудовия пазар.

В срещата участваха представители на Областната администрация на област Ловеч, на общините и бюрата по труда в Ловеч и Троян, експерти от Областен информационен център – Ловеч  и от Регионална дирекция за социално подпомагане – Ловеч, представители на образователни институции, Стопанска камара – Ловеч и на социални предприятия от Плевен, Ловеч и Луковит. Всички участници, сериозно  ангажирани със социалната икономика,  проявяват голям интерес към проекта, а някои от тях вече са участници в него.

В приветствието си към присъстващите Виолета Иеремиева сподели, че не само поради принадлежността си към т.нар. уязвими групи, вследствие на своето увреждане, тя винаги е считала себе си за социално ориентиран и социално активен гражданин. „Всеки уязвим човек има нужда да получи шанс в живота, да има възможност да опита и да се докаже. Надявам се Плевенска област да бъде сериозно обхваната от проекта в най-скоро време, а Областната администрация е готова да съдейства и да посредничи за това.” – каза още тя.

Съществена част от програмата беше  определена за презентация  на основните цели и смисъла на проект „Развитие на социалната икономика” и на алгоритъма, по който може да бъде създадено и регистрирано едно социално предприятие. Бяха представени конкретни дейности на вече съществуващи социални предприятия, ползите  от трудовата дейност за работещите в тях хора с увреждания, както и затрудненията, свързани  най-вече  с реализацията на тяхната продукция на общия пазар.

  Форумът продължи със среща – договаряне на социалните предприятия с представители на конвенционалния бизнес.