Студентите от Медицински колеж - Плевен с възможност да се обучават на човешки фантоми на цяло тяло

Животът

01-04-2024, 12:06

Снимка:

МУ-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Два уникални човешки фантома - на възрастен и новородено в реални размери – вече подпомагат обучението на студентите от специалност „Рентгенов лаборант“ на Медицинския колеж при МУ-Плевен. Те са първите на Балканите и втори в Европа. 

Фантомите са с реални европейски размери за възрастен (170 см и тегло 60 кг) и бебе (56 см и 3,5 кг). Изработени са от синтетичен материал, радиологичен заместител на човешката тъкан и притежават пълен набор от „фалшиви“ органи. Използването на антропоморфен фантом за реално практическо обучение ще елиминира ограничаващата роля на рентгеновото лъчение, а студентите ще получават незабавна обратна връзка за качеството на извършените изследвания в резултат на взети конкретни решения.

Ас. Нина Михайлова, катедра „Медико-диагностични дейности”, коментира иновацията в обучението: „Фантом-базираното обучение няма за цел да замени общуването с пациента „лице в лице“, а да даде възможност за придобиване на умения в изолирана, близка до реалната обстановка, без да се застрашава безопасността и комфорта на пациента при евентуално грешно предприето действие.“ 

Фантомът-бебе ще повиши значително специфичните професионални компетенции по педиатрична рентгенова диагностика. Освен за рентгеновите лаборанти, тази продуктова иновация би била от голяма полза както за обучение на медицински и немедицински специалисти в областта на рентгенологията – специализанти, докторанти, медицински физици, така и за лекари от други специалности, а също и за развитие на научна и научно-приложна дейност.