Красен Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Спорт

27-03-2024, 20:30

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Причината да нямаме физкултурни салони е Андрей Кузманов и неговите действия“, заяви бившият спортен министър

В един от последните дни на кабинета в оставка, Народното събрание отхвърли с рядко единодушие Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034). По време на дебата не се чу нито едно експертно изказване в защита на стратегическия документ, а ПП/ДБ направиха опит да отклонят дебата, отвличайки вниманието от тоталния крах на стратегията им. Антоанета Цонева заговори за провалената според нея зала Арена Бургас и проекта за физкултурните салони отпреди няколко години.

„Трябва да се проведе задълбочен дебат за начина, по който се полагат стратегическите цели. Арена Бургас протече, шлайфа се пода, залата е негодна… 20 салона не бяха построени и ММС още не може да си върне парите. Трябва да бъдат затегнати кранчетата. Всеки лев в спорта трябва да бъде освободен от корупция“, обърна се тя към Красен Кралев от ГЕРБ, който беше министър до 2021 г.

„Говорим за стратегия, но се радвам че повдигнахте тези лъжи и манипулации. С удоволствие ви отговарям“, отвърна Кралев.

„Причината да ги няма салоните е единствено управлението на Андрей Кузманов, служебен министър в кабинета на Стефан Янев. Обществената поръчка за салоните беше проведена по закон в моя мандат. Времето не ни стигна за да проведем поръчката за строителния надзор, без която няма как да започне строежът на салоните. Кузманов умишлено я забави, въпреки постоянните напомняния, видими от вътрешната кореспонденция в министерството. После отказа да преведе пари по сключения договор за надзор, както и да се удължи срока на поръчката - като това беше целенасочено. Целта беше да има какво да се критикува предишния министър, такава задача му бяха дали. Ако беше завършен проектът, щяхме да имаме 20 салона за по 1 млн. лв. В момента за такъв салон са нужни поне 2 млн. лв. Причината да нямаме физкултурни салони е Андрей Кузманов и неговите действия“, каза Кралев.

„Удобно е да създадеш проблем и да имаш какво да критикуваш. Арена Армеец струва 90 млн. лв. Арена Бургас е 65 млн. лв. за двойна площ 10 години по-късно. Кой казва че залата е скъпа? Залата е в отлично състояние и това е видимо от проведената преди седмица национална купа по баскетбол. Доста време се правеше кампания, че залата не е готова, защото един министър от „промяната“ искаше да си изпише допълнителни 15 млн. лв. (бел. ред. Радостин Василев) за нейното довършване. Ако се каже, че залата е готова, няма да имат мотив. Иначе да, трябва да се контролират публичните средства. Да обръщаме внимание сега кой министър как се е справял в миналото, вместо да си говорим за стратегията, няма смисъл. То това се вижда по резултатите от състезания и построеното. Ще се види и след 3 месеца…“, каза Кралев.