Министър Стойчева връчи два сертификата за приоритетни инвестиционни проекти на заводи в Плевен и Шумен

Мисия

05-03-2024, 13:29

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Общият размер на инвестициите е близо 250 млн. лв. и ще бъдат открити над 300 нови работни места

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи днес два сертификата за приоритетни инвестиционни проекти на „Алкомет“ АД и „Глас Контрибюшън“ ЕАД. Общият размер на инвестициите в заводите в Плевен и Шумен е близо 250 млн. лв. и ще бъдат открити над 300 нови работни места.

Сертификатът на „Глас Контрибюшън“ се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Модернизация на производствения процес на стъкларски завод Рубин” в Плевен.

Размерът на инвестицията на компанията е 110 000 000 лв. и ще бъдат открити 150 нови работни места. Дружеството планира да изгради нова 300-тонна пещ, внедряване на последно поколение оборудване SORG за ограничаване до минимум вредните СО2 емисии. Инвестицията включва придобиване на иновативно, енергийно ефективно и високо производствено оборудване и изграждане на закрити и открити складови площи.

„Инвестиционният проект предвижда модернизиране на завода за стъкло и опаковки. Основният му фокус е върху разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, насочени към повишаване на ресурсната ефективност на предприятието. Насърчаваме инвестиции именно в нови технологии, които допринасят производствата да са екологично отговорни”, заяви още министър Стойчева.

„С осъществяването на проекта компанията ще подобри качеството на продуктите и ще оптимизира производствените разходи и разхода на енергия, което ще повиши значително ресурсната му ефективност“, коментираха инвеститорите. Заводът „Рубин“, който е сред най-големите работодатели в района, инвecтиpa и в paзвитиe нa бъдeщи ĸaдpи cъc cъздaвaнeто нa aĸaдeмия зa oбyчeниe ĸъм пpeдпpиятиeтo. То е с нaд 50-гoдишeн oпит в пpoизвoдcтвoтo нa cтъкларски изделия. „Иновациите и най-модерните технологични решения на практика присъстват на всеки етап от производството ни и ще продължаваме да залагаме на тях“, заключиха от дружеството.

На връчването на сертификатите присъстваха още директорът на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, директорът на дирекция „Насърчителни мерки и проекти“ в МИР Елена Пищовколева и експерти от Министерството.