В Панорамата откриха изложба "Съхранените спомени за войната” (СНИМКИ)

Плевен

29-02-2024, 07:40

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В Панорама "Плевенска епопея 1877" беше открита изложба "Съхранените спомени за войната”. Събитието е част от инициативите на Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен по повод отбелязването на националния празник 3 март и на 146 години от Освобождението на България.

Официалните гости и десетките посетители разгледаха експозицията, в която са включени истински шедьоври на ранната фотография.

Военните репортери на руската и румънската армия са запечатали реалистични мигове от значимите исторически събития по време на Руско-турската война. 16 табла представят основни моменти от войната и от Плевенската епопея чрез 100 оригинални фотографии от фонда на Военноисторическия музей. Представени са първите военни действия на руската армия и форсирането на р. Дунав, проследен е хронологично пътя на главната квартира на Александър II, на главнокомандващия Николай Николаевич и на румънския княз Карол l в България.

В изложбата са включени снимки, отразяващи подвига на генерал Скобелев, моменти от блокадата на Плевен, последния бой за града на 10 декември 1877 г. в долината на р. Вит. Те разказват за бита и ежедневието на местното население, за помощта на българите към армията и за приноса им за освобождението на България. Отразено е и участието на руските, румънските и българските медици; на военните кореспонденти, фотографи и художници, без които споменът за войната нямаше да е съхранен до днес.

В старите фотографии е запечатан и момента на влизането на руската армия в Сан Стефано, където на 3 март 1878 г. е подписан предварителния договор между Русия и Османската империя.

В експозицията са представени копия на ценни документи, свързани с Руско-турската война, сред които Санстефанския прелиминарен мирен договор, оригинални хладни оръжия и лични вещи на граф Игнатиев.