ДФСГ "Интелект" традиционно отбеляза Световния ден на розовата фланелка

Животът

28-02-2024, 22:44

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Всяка година в последната сряда на месеца се провежда събитието, с което се казва "стоп на тормоза в училище".

В този ден розовата фланелка символизира протест срещу насилниците в училищата и не само. През 2007 година в Канада, двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

В България за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 г.

Тормозът в училище е налице тогава, когато се осъществява злонамерена проява, която има за цел да нарани или унижи дете, според Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование на Министерството на образованието и науката.

Тази година, възпитаниците на гимназията решиха да го отбележат по- нетрадиционно. Освен плакати и тематично облечени, те изписаха с телата си буквите на любимото си училище и организираха мини флаш моб. Активно в събитието взеха участие учениците от ученическия съвет, които задружно заявиха: Не на насилието!

В тази инициатива, възпитаниците на гимназията бяха подкрепени от техните учители - госпожа Людмила Дончева и госпожа Йоана Лазарова.