В ДФСГ "Интелект" се проведе симулативен съдебен процес

Животът

26-01-2024, 17:40

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Гост на събитието бе председателят на Районен съд – Плевен

В Държавната финансово-стопанска гимназия "Интелект" – гр.Плевен бе разигран симулативен съдебен процес по реален гражданско-правен казус, като участници в него бяха ученици от 11 клас, обучаващи се в специалност "Съдебна администрация". Симулативният процес бе част от открит урок по програма "Иновации в действие", в която ДФСГ "Интелект" участва всяка година.

Гост на събитието бе и председателят на Районен съд – град Плевен – съдия Вера Найденова, която предварително беше подготвила казуса от разигралия се граждански процес, като част от образователната програма "Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" и сътрудничеството между  ДФСГ „"Интелект" и Районен съд – Плевен, чието начало бе дадено с подписването на Меморандум за партньорство на 21.04.2023 година.

Единадесетокласниците днес влязоха в ролите на съдия, ищец, ответник, адвокати, както и на свидетели и вещи лица, като по автентичен начин представиха пред публиката един реален случай от практиката на съдия Вера Найденова. В края на процеса председателят на Районен съд – Плевен награди всеки участник с Конституция на Република България.

Инициативите на Районен съд – град Плевен, свързани с образователната програма "Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", ще продължат и през новата 2024 година.