Обсъдиха възможностите за развитието на туризма между Плевен и Крайова

Мисия

24-01-2024, 17:23

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Представители на местната власт и бизнеса от двата града проведоха информационна среща

Възможностите за сътрудничество между Плевен и Крайова обсъдиха по време на информационна среща днес представители на местната власт и бизнеса от двата града. Форумът, провел се в Конферентна зала на сграда "Гена Димитрова", бе по инициатива на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и Браншовата бизнес камара (ББК) с цел създаване на възможности за партньорство в областта на туризма с румънските партньори.

„Целта на днешната среща е да намерим пресечни точки между двата града за развитие на туризма. Освен съвместна туристическа дейност,могат да бъдат създадени контакти и в областта на индустрията, защото Крайова е град, в който се развиват основно ИТ технологии и медицината. Затова ние ще предложим различни варианти за инвестиции", каза при откриване на форума доц. д-р Малкодански.

Акцент по време на разговорите бе представянето на международното летище Крайова. В презентацията си генералният мениджър на летището Сорин Манда посочи, че то е второто по големина в Югозападна Румъния с най-ниските летищни тарифи в страната и в момента оперира 10 редовни дестинации. Разполага с новооборудвана база за обработка на пътници, товарни съоръжения, с капацитет на обслужване населението на пет окръга, плюс част от населението на Югоизточна Сърбия и Северозападна България. В момента се изпълняват проекти, насочени към повишаване на сигурността и безопасността на летището, както и за изграждане на нов терминал. 

Мнение относно възможностите за сътрудничество между Плевен и Крайова изказаха и бригаден ген. Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, и Валери Илиев от школа за пилоти "Олимпияеър" при летище Бохот. Те представиха възможностите на двете летища край Плевен, коментиранибяха и варианти за обучението на пилоти. 

Участие в срещата взе и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. "Уверявам ви, че Община Плевен ще подкрепи и подпомогне всяка една добра идея в сферата на туризма.Развитието на туризма изисква комплексен подход, затова е важно да чуем всички страни, позиции, мнения и препоръки“, посочи д-р Христов и допълни, че Община Плевен е длъжник на туризма и развитието на възможностите в тази посока.

За участие във форума в Плевен пристигнаха и представители на Търговско-промишлена Камара Долж, окръг Олтения, Румъния, които също изразиха готовност за сътрудничество и партньорство с Плевен.

В инициативата се включиха и общински съветници от състава на Общински съвет – Плевен.

Срещата завърши с покана в Крайова да се проведе форум в подобен формат, на който да бъде представен туристическият потенциал на двата града.