Първокласници от СУ "Иван Вазов" със специален урок на тема "приятелство"

Животът

22-01-2024, 15:08

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

„Няма добри приятели. Няма лоши приятели. Има само такива, с които ти е нужно да бъдеш – приятели, настанени в твоето сърце.“

С тези думи започна госпожа Нели Русалинова, психолог в СУ "Иван Вазов" - Плевен. Тя беше поканена да бъде гост в Първи "Б" клас, за да поговори и разясни на малките ученици същността на понятията „приятелство“ и „приятел“.

Целта на класния ръководител и психолога бе в нетрадиционна форма да се формира начална представа за приятелството и положително отношение към другите хора, възпитание на добронамереност, уважение един към друг – ценности, важни за създаване на колектив.

Другата цел бе да се събуди у децата желание за съвместна дейност със съучениците, изграждане на морални качества, способност да се сприятеляват, да ценят приятелството, да общуват в екип.

Урокът започна в нетрадиционна форма. Г-жа Русалинова раздаде на учениците цветни листчета и ги насърчи да напишат няколко думи, които да изразяват положителна емоция, след което поставиха тези листчета в специална „Кутия на приятелството“.

Госпожа Нели, както спонтанно я нарекоха децата, обясни значението на думата „компромис“ и даде пример защо компромисът е важен в приятелските отношения. Тя сравни емоциите, които даваме и получаваме в приятелството с цветовете на дъгата: радостта е жълта, усмивката – зелена, жизнерадостта – синя, добротата- оранжева, единството – лилаво…и всички тези цветове правят дъгата/приятелството красиви само когато са един до друг.

След това всеки първокласник сподели за това кого в този момент могат да нарекат „мой най-добър приятел“ и защо. Класният ръководител много се развълнува, когато затвърди впечатленията си, че в този клас се раждат нови приятелства.

В края на урока всеки ученик изтегли от кутията листче „за късмет“ и прочете хубавите думи, които някой друг бе написал. Чисто  по детски и с ръкописни букви първокласниците бяха изразили положителните си емоции с думи като: „Най-добър приятел“, „Обичам мама и България“, „Искам любов и мир“, „Много е хубаво приятелството“, „Обичам природата“, „Здраве, щастие, късмет“…

Зарадвани и вдъхновени от ефекта на тези по-различни часове, децата поканиха г-жа Русалинова да бъде чест техен гост.