В офиса на НАП - Плевен бе подадена първата годишна данъчна декларация

Животът

10-01-2024, 16:43

Снимка:

НАП

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Започва данъчна кампания 2024 г.

От днес започва подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица по електронен път и в офисите на приходната агенция.Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранноонлайн деклариране и плащане през 2024 година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 30април. За лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, както и физическите лица в случаите по чл. 29а от ЗДДФЛ, срокът за подаване е от 01 март до 01 юли 2024г., напомнят от приходната администрация.

В офис на НАП Плевен е подадена и първата годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, за ползване на данъчно облекчение за дете. Сумата ще бъде възстановена след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаване на документите.

Първите клиенти на офис на НАП Плевен на 10 януари получиха календар.

„Съветваме всички граждани да се възползват максимално от електронните услуги на НАП, защото това улеснява клиентите и по този начин не се допускат грешки при попълване на данни и подаване на декларации. В началото на март 2024 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП“, припомня директорът на офис на НАП Плевен Цветомила Потурлиева.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция: www.nap.bg и на телефоните на Информационния център на НАП: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.