Д-р Валентин Христов: Смятам, че Община Плевен трябва да закупи жилищния блок, предложен за продажба от НЕК

Мисия

10-01-2024, 12:15

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По думите му общината има финансовата възможност за придобиване на сградата, крайното решение зависи от това как ще се произнесе Общинският съвет

Община Плевен трябва да закупи жилищния блок в жк „Кайлъка“, предложен за продажба от Националната електрическа компания (НЕК). Това е моето мнение. Общината има финансовата възможност за придобиване на сградата, крайното решение зависи от това как ще се произнесе Общинският съвет.

Това коментира пред журналисти кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов във връзка с насрочената за четвъртък (11.01.2024 г.) извънредна сесия на Общински съвет - Плевен, на която предстои обсъждане на предложението за придобиване на 5-етажната жилищна сграда по реда на Закона за собствеността.

"Смятам че цената, на която се предлага за продажба жилищната сграда, е ниска спрямо пазарната. С моя заповед е назначена комисия със задача да установи техническото състояние, наличните дефекти и необходимите ремонтно-възстановителни  работи за привеждане на обекта в състояние за ползване, съгласно неговото предназначение“, информира д-р Валентин Христов.

В изготвения от Комисията констативен протокол се посочва, че  обектът е в незавършен вид, без изпълнени по него довършителни работи. Покривната конструкция е в добро общо състояние, няма течове по таваните на помещенията в мансардния етаж. Остъкленията на входните врати са счупени, има повредени керемиди и по козирките на входовете. Установена е амортизация и по дървените врати и дограми на прозорците на апартаментите.

"Ако Общинският съвет подкрепи предложението ми за закупуване на жилищната сграда и сделката бъде осъществена, ще направим анализ и за необходимата сума за реновирането на блока. Плановете са тези жилища да бъдат включени впоследствие в общинския жилищен фонд", обясни д-р Христов.

На 17.11.2023 г. в Община Плевен е постъпило заявление от „Национална електрическа компания” ЕАД с предложение за продажба на блок № 323 в жк „Кайлъка” в Плевен. Сградата е собственост на компанията и е 5-етажна, с четири секции /входове/, с общо 60 апартамента, приземен етаж с 18 гаража, 60 мази, 2 абонатни и 4 общи помещения. Застроената й площ е 869,56 кв. м, разгънатата застроена площ - 5 863,54 кв. м. Жилищният блок е построен преди около 20 години от заявителя за нуждите на „АЕЦ - Белене“. Намира се изцяло върху общински поземлен имот и в тази връзка, на основание чл. 66 във връзка с чл. 33 от Закона за общинска собственост, НЕК в качеството си на собственик на блока предлага на Община Плевен да го закупи за сумата от 2 602 299,00 лв. без ДДС.