Назначиха кметски наместници в Къртожабене и Ласкар след местни изборни процедури

Мисия

09-01-2024, 16:27

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Идеята е по този начин хората в населеното място сами да изберат човека, който да ги представлява“, посочи кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

Жителите на селата Къртожабене и Ласкар в община Плевен избраха кметски наместници след местна изборна процедура, проведена по предложение на ръководство на Община Плевен. „Идеята е по този начин хората в населеното място сами да изберат човека, който да ги представлява“, посочи кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

По закон кметските наместници се назначават от кмета на общината в населени места, които не са административен център на кметства и жителите им са под 100 човека.

Жителите на село Къртожабене са избирали между двама кандидати за поста - това са досегашният кметски наместник на населеното място Лени Димитров и Стефан Симеонов. След гласуване и преброяване на бюлетините, за кметски наместник на Къртожабене е избран Стефан Симеонов.

В село Ласкар  за поста е имало само един кандидат - това е действащият кметски наместник Валя Донева, която отново е избрана.

Съгласно чл. 46а от ЗМСМА „…В населените места, които не са административен център на кметства, кметът на общината може да назначи за срока на мандата кметски наместници в съответствие с утвърдената численост и структура на общинската администрация. Кметските наместници към датата на назначаването трябва да отговарят на условията по чл. 397, ал. 1 от Изборния кодекс.

(2) Кметските наместници продължават да изпълняват функциите си и след изтичане на срока по ал. 1 до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината.

(3) Кметските наместници са органи на изпълнителната власт в населеното място. Те могат да бъдат освободени предсрочно без предизвестие от кмета на общината.

(4) Пълномощията на кметските наместници се определят от общинския съвет. Кметът на общината може да възлага на кметските наместници изпълнението на негови функции. На кметските наместници могат да се възлагат и други функции със закон или друг нормативен акт.