9-годишно плевенчанче с генетично заболяване се нуждае от помощ

Животът

05-01-2024, 17:34

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Сумите за лечението и операциите са непосилни за семейството му

9-годишно момче от Плевен се бори с коварно генетично заболяване - Неврофиброматоза тип 2. Болестта образува тумори по цялата му нервна система, а сумите за лечението и операциите са непосилни за семейството му.

Майката Росица Иванова разбира за заболяването през март миналата година.

"Разболя се от вирус. В един момент забелязах, че започва да не може да си движи ръката. Отидохме на доктор, пратиха ни на невролог, оттам на ЯМР и се установи, че има това заболяване. Докторите казват, че много хора го носят, но не се проявява“, разказа Росица пред bTV.

Оттогава битката за живот на малкия Мишо започва. В момента детето има няколко тумора, като два от тях са премахнати.

"Имаме две операции в България, взимането на биопсия, една сложена клапа, която не работеше. Месеци наред българските доктори казваха: „Това дете има две седмици живот, ние не сме запознати с това заболяване“. От всички болници в света само в Италия един доктор каза, че може да оперира този стволов тумор и отидохме там“, разказа майката на Мишо.

Операцията в Италия е успешна, но семейството е изправено пред нови проблеми. Необходима е нова спешна операция.

"След отстраняването на стволовия тумор има разместени вратни прешлени, които могат да притиснат гръбначния мозък. Дължим изравнителна сметка, която е в порядъка на 72 000 лв. Докато не я изплатим, няма да ни пратят оферта за нова операция. Туморите не се лекуват, не може лъче- или химиотерапия. Противопоказно е при него, защото ще се разпространят повече. Вариантът е на по-късен етап да намерим протонна терапия, която би помогнала или да се молим да се появи лекарство за него", допълни майката.

По думите на жената досега Здравната каса не им е помогнала по никакъв начин.

"Пуснахме документи през НЗОК, връщаха документи, не спират да ни връщат. Искат постоянно преводи на нови документи. Ние си тръгнахме от Италия с една епикриза, всичко, което имаме като документи е там. Не можем да ги получим, докато не си платим сметката", посочи Росица.

Досега операциите на Мишо са от порядъка на 28 000 евро, като в тях не влиза престоят и продължаващото лечение. Сумите са непосилни за семейството му и неговата майка се обръща с призив за помощ към всеки, който има възможност.

"Мишо е едно изключително добро и мило дете. Никога не е посягал и обидил. Когато разбрахме за заболяването, му обясних, че трябва да се справим. Винаги през годините сме се борили двамата. Той казва: „Да, мамо, щом се заедно ще се справим." През всичките месеци минахме през ада. Той знае, че ще продължим лечението и че предстои следваща операция. Казва, че не се страхува, но се промени през всичко, което премина. Не иска да вижда деца, предпочита да сме само ние или с по-големи хора. Тъжен е. Понякога не казва, но изпитва тъга и се страхува. Надявам се да продължим да се борим и да се държим за ръка", споделя майката.

В позиция до bTV от Здравната каса заявиха:

“При извършената проверка е установено, че детето е кандидатствало само за лечение в българско лечебно заведение и след подаване на необходимите заявителни документи е реагирано своевременно и оперативното лечение е одобрено, извършено и заплатено от НЗОК.

През 2023 г. родителите не са кандидатствали за одобряване на лечението на детето в чужбина. Заявителни  документи не са подавани в НЗОК и за предстоящата оперативна интервенция (както беше посочено в сутрешния репортаж на bTV) през месец януари в лечебно заведение в Италия“.

Ако имате възможност и искате да помогнете на Мишо, можете да го направите тук.